Raňajky sú základom každého úspešného (niekedy aj menej úspešného) dňa. Ak vás už nebaví raňajkovať neustále nejaké to pečivo s „niečím“, možno vás dnes poteším. Z vlastnej skúsenosti viem, ako sa zmenil môj životný štýl, odkedy som začala raňajkovať rôzne kaše. Či už pohánkovú alebo ovsenú, je to pochúťka, ktorú si môžete pripraviť na akýkoľvek spôsob. Ja vám ponúkam moje 3 najčastejšie.
Pohánková kaša s čučoriedkami
Príprava kaše na raňajky nemôže byť jednoduchšia. Dokonca toho ani veľa nepotrebujete. Ja ich pripravujem takto: pripravím si všetky suroviny, a to mlieko, pohánkové vločky, škoricu, med, čučoriedky.
Do hrnca nasypem pohánkové vločky (kúpite už aj v obyčajnom obchode, nie je potrebné hľadať obchody so zdravou výživou) a zalejem ich mliekom. Pokojne môžete použiť aj vodu alebo rastlinné mlieka, ako napríklad mandľové, kokosové či orechové. Sporák zapnem na najslabšie a za stáleho miešania pridávam ostatné suroviny. Keď kaša zhustne, prelejem ju do misky a na vrch si dám čučoriedky a prípadne dva lístky mäty na ozdobu, ktorú potom môžem aj zjesť.
Ovsená kaša s orechmi a hruškami
Ovsené vločky sa od tých pohánkových veľmi nelíšia, no ja osobne preferujem viac pohánku. Chutí tak trochu orechovo a príde mi, že kaša je jemnejšia ako pri ovsených vločkách. Je však pravda, že sa snažím typy vločiek striedať.
Pripravíme si všetky suroviny: mlieko (vodu), ovsené vločky, viac druhov orechov, med, škoricu, zrelšie hrušky.
Postup je u každej kaše v podstate rovnaký. Do hrnca nalejem mlieko, pridám vločky a trochu povarím. Pridám nasekané orechy a škoricu, prípadne niekedy dám aj štipku muškátového oriešku. Na záver dochutím medom a v miske ozdobím hruškami nakrájanými na mesiačiky.
Čokoládovo-banánová kaša s chia semienkami
O chia semienkach ste už určite počuli. Sú zdravé, dodávajú telu energiu, zvyšujú koncentráciu, sú zdrojom vlákniny, omega 3 a 6 mastných kyselín, obsahujú vysoký podiel vitamínov skupiny B a taktiež vysoký podiel antioxidantov. Pridávam ich takmer do každej kaše.
Pripravíme si všetky suroviny: mlieko (vodu), pohánkové alebo ovsené vločky, chia semienka, škorica, orechy, banán a kakaový prášok (nepražené kakao dostanete v obchodoch so zdravou výživou).
Postup je opäť veľmi jednoduchý. Mlieko, ovsené či pohánkové vločky a chia semienka si dáme do hrnca na mierny oheň a za postupného miešania pridávame napríklad škoricu, oriešky a nepražené kakao. Postačí jedna lyžička. Následne kašu vylejem do misky a na vrch si nakrájam jeden banán. Ak používam banán, tak si kašu nesladím. Banán je dostatočným zdrojom sacharidov a cukru.
Moje tipy:
Chia semienka je dobré variť hneď od začiatku, aby trochu zmäkli, keď nasajú vlhkosť z mlieka či vody. Na sladenie často používam okrem medu aj stéviu a možno ste nevedeli, ale aj škorica dodá kaši tak trochu sladkastú chuť. Škoricu mám rada a preto nesmie chýbať v žiadnej kaši na akýkoľvek spôsob. Je len a len na vás, akú kašu a s akým ovocím si pripravíte. Dobrú chuť.
Podeľte sa o tieto recepty aj s ostatnými, ktorí sa snažia žiť zdravšie. Naozaj budete prekvapené, aké skvelé sú „raňajšie kaše“, ako to ja nazývam. Vyskúšajte a uvidíte.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.)
Nahlásiť chybu v článku