Viedeň ide príkladom! Takto odmení všetkých ľudí, ktorí nebudú cestovať autom

Hyriaková Kristína

Foto: pixabay/pikrepo

Nie je žiadnym tajomstvom, že sú to práve autá, ktoré dávajú životnému prostrediu poriadne zabrať. Práve preto známi ľudia často odkazujú na to, aby sme chodili všade radšej hromadnou dopravou, na bicykli alebo pešo.

Článok pokračuje pod videom ↓

Najlepšou motiváciou pre ľudí je odmena. Výborný nápad dostalo práve hlavné mesto Rakúska, Viedeň. Ako uvádza portál Stadt Wien, ľudia, ktorí sa budú prepravovať mestskou hromadnou dopravou, pešo alebo na bicykli, dostanú lístky na kultúrne podujatia. Práve toto je pre ľudí tou najlepšou motiváciou, ako začať chodiť mestskou hromadnou dopravou či využiť. Tento projekt sa volá Kultur-Token a ide o aplikáciu, ktorá ľudí motivuje k ekologickejšiemu správaniu.

Foto: pixabay

Aplikácia bude testovať systém, ktorý motivuje ľudí, aby nechali svoje auto doma, keď idú do práce, do školy, cvičiť alebo na nákupy. Testovaciu aplikáciu budú mať k dispozícii od 26. februára, širokej verejnosti od jesene, pokiaľ bude úspešná. Fungovať bude na základe monitorovania dopravy. Vypočíta aj úspory oxidu uhličitého v porovnaní s jazdou autom.

Mestský radca pre financie, digitalizáciu a hospodárstvo Peter Hanke podľa portálu The Local uviedol, že zníženie emisií chcú odmeniť kultúrnym zážitkom. Keď ušetria používatelia aplikácie 20 kilogramov oxidu uhličitého, dostanú žetón. To sa dá dosiahnuť počas dvoch týždňov, kedy nebudú cestovať autom, ale hromadnou dopravou, pešo alebo na bicykli. Tieto žetóny budú môcť vymeniť za lístky na kultúrne podujatie alebo do múzea.

Čo si myslíte, bolo by niečo takéto úspešné aj na Slovensku?

Najnovšie články