Niet nad ten povznášajúci pocit, keď si v silnej chvíľke bez problémov odopriete sladkosť a do postele si večer líhate s pocitom absolútneho zadosťučinenia a presvedčená, že zajtrajšok bude tak isto úspešný. Pravda je taká, že zajtrajšok možno ešte zvládnete, ale každým dňom sa bude hlad po cukre zvyšovať a vy si na obed nenápadne začnete dopriavať čoraz sladšie jedlá. Za pár dní sme tam, kde sme nechceli byť.
Odmietnuť sladkosti je závažné rozhodnutie, ktoré sa ťažko realizuje. Nie je však nemožné. Chce to dostatok pevnej vôle, vedomie perspektívnejšej budúcnosti a, samozrejme, nejaký zlepšovák, ktorý to celé uľahčí.
Ako s tým prestať?
Veľmi často sa stáva, že chuť na sladké príde celkom bezdôvodne. Okrem osobných stravovacích návykov, na túžbu konzumovať potraviny s vysokým obsahom cukrov môže mať vplyv aj nedostatok vápnika a horčíka. Okrem toho, sladké si odopierajú zväčša ľudia, ktorí držia diétu. Pri chudnutí je telo k pokušeniu ešte náchylnejšie. Ako teda odolať sladkému, no dopriať telu to, čo si žiada? Je to jednoduché. Jedzte sezam.
Sezamové „mlieko“
Akoby ste mohli odmietnuť takúto užitočnú bombu? Sezam je neoceniteľný v tom, že nahrádza presne to, čo telo pri deficite sladkého potrebuje, no zároveň mu nedáva to, čo mu škodí. Okrem toho obsahuje vysoké dávky vápnika, horčíka a vitamínov A, E, C a B. Keďže je vysokokalorický, telo získa dostatok energie, no neodrazí sa to na vaše hmotnosti. Pripraviť si sezamové „mlieko“ je hračka.
Budete potrebovať:
- 100 g sezamových semiačok
- 2 PL medu
- 1 l vody
Namočte sezamové semiačka cez noc do vody. Na druhý deň vodu zlejte a napučané semiačka dajte do mixéra, pridajte pohár vody s medom a mixujte. Keď je zmes rozmixovaná, pridajte zvyšnú vodu a všetko ešte raz premiešajte. Med slúži len ako sladidlo, aby mala tekutina nejakú chuť. Ak ho však nepotrebujete, túto ingredienciu môžete pokojne vypustiť.
Okrem posilnenia kostí dostane do tela vitamínovú bombu, budete mať zdravšie nechty a aj vlasy. Sezam obsahuje antioxidanty, ktoré chránia pred starnutím pokožky a znižujú riziko vzniku rakoviny. Pražený sezam úplne stráca na hodnote. Ak však sezamové semiačka namočíte, živiny a potrebné látky sa extrahujú lepšie a rýchlejšie. Sezamové mlieko odložte do chladničky, no snažte sa liter vypiť v priebehu dňa. Nemá výraznú chuť, takže žalúdok vás z neho rozhodne nerozbolí. Sezam si môžete pokojne pridávať aj do koláčov, šalátov alebo bežne konzumovaných jedál. Nikdy ním nič nepokazíte.
sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku