Šéfkuchári radia: Ako dokonale upiecť mäso a ryby? Vďaka poslednému triku z vás bude majsterka v príprave domácich jedál!

Monizz

Môže sa zdať, že upiecť mäso je jednoduché ako facka, no v skutočnosti ide o hotové umenie. Mať na tanieri fantastické mäso ako z najlepšej reštaurácie je drina a zároveň kúzlo, ktoré ovládajú len tí najväčší čarodejníci. Priučte sa tajomstvám kuchyne s týmito jednoduchými trikmi.

Článok pokračuje pod videom ↓
sovkusom.ru

Keď si tieto drobné triky a postupy osvojíte a začnete ich uplatňovať v praxi, vaše mäsko bude vždy jemné, vo vnútri šťavnaté a voňavé a zvonka krásne opečené. A je jedno, či budete robiť rybu bravčové alebo morčacinu.

Majstrovstvo v kuchyni

Mäso a ryby pečte výhradne na rafinovanom oleji. Ak mäso smažíte, množstvo oleja by nemalo byť oveľa menej ani oveľa viac ako je 8% hmotnosti mäsa.

Predtým, ako idete mäso piecť alebo smažiť, poriadne ho utrite do kuchynskej utierky alebo servítky. Potrebnú vlhkosť mu dodá para počas pečenia. Tá sama o sebe spomaľuje proces tepelného spracovania mäsa a najmä zapekania, preto mäsu nemusíte dopriať viac vody než potrebuje.

Mäso by ste mali soliť tesne pred podávaním. Nikdy nesoľte pred pečením ani pred vyprážaním, pretože soľ oberá mäso o šťavu. Mäso soľte vždy až pred koncom tepelnej úpravy. Červené mäso sa môže pred tepelným spracovaním posypať trochou práškového cukru, pomôže mu to zvýrazniť chuť a zachovať šťavnatosť.

 

Ak chcete dosiahnuť dokonale chrumkavú kožu, potrite mäso trochou rozšľahaného vajca a potom ho posypte trochou strúhanky.

Keď sa vám mäso začne zapekať, nikdy ho neobracajte. Ľudia robia často tú chybu, že chcú mať mäso opečené z oboch strán, je to však nezmysel a potravinu pritom často zbytočne pokazíme. Dajte mäso alebo rybu piecť a neprevracajte ju. Zospodu sa spraví teplom a zvrchu ostane krásne chrumkavá. Na tanieri bude mäsko celkom nepoškodené.

Ak sa vám do chladničky dostal starší kúsok mäsa, zmäkčíte ho jednoducho – marinádou. Ak nechcete marinádu, potrite mäso horčicou. Ďalší spôsob, ako z mäsa odstrániť tvrdosť, je naklepať ho a poliať citrónovou šťavou.

sovkusom.ru

Pri príprave fašírok dbajte na to, aby ste ich dávali do dostatočne vyhriatej panvice. Keď ho dáte do oleja, musí okamžite začať škvrčať. V prípade, že mäso vložíte do nedostatočne zohriateho oleja, vysaje vám všetku šťavnatosť a fašírky ostanú zvnútra suché.

Ak nechcete, aby vám byt „voňal“ po rybách, vložte do panvice alebo do pekáča niekoľko kúskov surových zemiakov.

Pri vysmážaní menších kúskov mäsa nepoužívajte pokrievku. Takisto pri takýchto kúskoch nedávajte veľké množstvo oleja.

Ak chcete, aby sa mäso zapieklo dozlatista, obaľujte ho vždy v hladkej múke.

Aby bolo mäso chutné, ponorte ho pred vyprážaním do horúcej vody. Potom ho začnite obaľovať.

zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru

Najnovšie články