Čoraz viac percent svetovej populácie trpí známou chorobou, celiakiou. Toto ochorenie je úzko spojené práve so špeciálnym stravovaním, s bezlepkovou diétou, ktorú musia v mnohých prípadoch pacienti dodržiavať počas celého života. Je to veľké obmedzenie či už po finančnej alebo psychickej stránke.
Dnes sú však iné možnosti ako kedysi, a preto v mnohých reštauráciách nájdete ponuku bezlepkovej stravy. Kedysi to však bolo inak. Často sa celiakia nezistila, pacienti nevedeli, že ňou trpia a nevedeli si pomôcť.
View this post on Instagram
Môže sa stať, že po skonzumovaní obyčajnej raňajkovej kaše alebo pečiva budete mať pocit nafúknutia. Je to spôsobené pravdepodobne lepkom, ktorý vaše raňajky obsahujú. Nachádza sa v mnohých známych obilninách ako napríklad raž, ovos, jačmeň alebo pšenica. Lepok po zmiešaní s vodou vytvorí elastické a pružné cesto, z ktorého sa následne vytvára pečivo. Posledné roky si čoraz viac ľudí všíma na obaloch vetu „obsahuje lepok“. Glutén, ktorý vstupuje do kontaktu s proteínom zvyšuje priepustnosť čriev a vytvára tzv. črevný otvor.
Imunitný systém vylučuje rôzne protilátky a chráni tak celé telo. Pokiaľ máte málo protilátok, črevné bunky postihne zápal. Pri každej konzumácii lepku sa teda vaša situácia bude zhoršovať. U niektorých ľudí dokonca lepok spôsobuje alergickú reakciu, u iných ochorenia ako celiakia, pri ktorej dochádza k atrofii čriev, čo spôsobuje zlú absorpciu bielkovín, tukov a sacharidov.
U malých detí môže celiakia spôsobovať nie len hnačku a nadúvanie, ale tiež môže vplývať na rýchlosť rastu. Toto ochorenie navyše nie je vyliečiteľné, môžete robiť len preventívne opatrenia, aby ste nemali príznaky. Na to, aby človek predišiel nepríjemným príznakom, musí držať špeciálnu bezlepkovú diétu. Preto nie je žiadnym prekvapením to, že niektoré krajiny vo veľkom vyrábajú bezlepkové potraviny.
View this post on Instagram
Práve preto je najlepšie obmedziť potraviny, ktoré obsahujú väčšie množstvo gluténu ako napríklad pšenica, raž, ovos, jačmeň či krupica a teda viac menej všetko pečivo a jedlá, v ktorých by sa mohol nachádzať. Nahradiť ich môžete ryžou, pohánkou, kukuricou či prosom. Deti, ktoré sa učia spoznávať všetky chute by mali s múkou začať najskôr v 6. mesiaci života, ideálne však ešte neskôr. Dajte dieťaťu kúsok a sledujte jeho reakciu. Potraviny bohaté na lepok nie sú nebezpečné len pre deti, rovnako môžu byť nebezpečné aj pre dospelých. Pokiaľ máte na lepok alergiu, je lepšie ho z jedálnička vyradiť a nahradiť ho vyššie spomínanými prvkami.
Mnohé potraviny, ktoré pre desiatkami rokov boli bežnou súčasťou našich životov, sa stávajú našimi nepriateľmi. Ľudia sú na mnohé potraviny čoraz viac alergickí, no zároveň sú na potraviny naučení. Pokiaľ by ste spozorovali akúkoľvek zmenu po skonzumovaní lepku, hneď vyhľadajte lekára a nechajte sa otestovať.
Gabriela, takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku