Ak ste sa niekedy zamýšľali nad touto otázkou, dnes vám možno priblížime, aké zásadné rozdiely sú medzi ovocím a zeleninou. Samozrejme, obe tieto zložky sú pre telo dôležité a teda by ste si ich mali dopriať každý jeden deň a to hlavne v čerstvom stave. Čo by však malo na tanieri prevládať?
Ovocie je sladké, preto nás láka o čosi viac. Oveľa radšej si na raňajky dáme misku s jablkami, čučoriedkami, banánom ako by sme sa mali obzrieť napríklad po čerstvej mrkve s humusom. Hlavným rozdielom je samozrejme obsah cukru. V ovocí je zastúpená fruktóza, ktorá vo veľkých množstvách nie je pre telo dobrá, preto nie je ovocie ako ovocie.
Ak si ho doprajete na raňajky, mali by to byť najmä bobule a teda lesné plody ako čučoriedky, černice, ríbezle alebo maliny. Obsahujú najmenej cukru, pričom chutia sladko-kyslo. Najlepšou voľbou je ale stále zelenina.
Tá obsahuje mnoho minerálov a vitamínov, dokonca viac, ako by ste si mysleli. V takej paprike alebo paradajkách je v pomere oveľa viac vitamínov ako v ovocí. Preto ak sa sústredíte na zdravú stravu a je pre vás dôležité, aby ste do tela dostali všetky správne látky, siahajte radšej po zelenine. Každé vaše hlavné jedlo by malo obsahovať nejaký podiel čerstvej zeleniny.
K zelenine patria samozrejme aj strukoviny, ktoré sú pre telo taktiež veľmi dôležité. Ak ich nemáte veľmi v láske, dnes už kúpite aj cestoviny vyrobené zo strukovín. Keď ich skombinujete s čerstvou zeleninou, baby špenátom a napríklad tofu alebo mäsom, máte vyhraté. Kvalitné bielkovinové jedlo plné vitamínov, ktoré vaše telo určite ocení.
Ak naozaj preferujete sladkú chuť, môžete si ju dopriať aj v zelenine. Pozrite sa na bataty alebo maslovú, či hokkaido tekvicu. Keď ich upečiete v rúre, dostanú sladkastú chuť a aj to je dôvod, prečo sa používajú do pečenia. Podobne je na tom červená repa, ktorá navyše obsahuje veľké množstvo dôležitých látok. Sladká mrkva zo záhradky je niečo, čo v obchode jednoducho nezoženiete.
Aké sú teda závery? Zelenina aj ovocie sú si samozrejme podobné. Obsahujú vitamíny, minerály, antioxidanty a mnoho iných látok. Dôležitá je ich kombinácia a samozrejme podiel v jednom kuse. Pravdou ale ostáva, že najdôležitejší rozdiel medzi ovocím a zeleninou, čo sa zdravého stravovania týka je stále v obsahu cukru.
Ovocie síce obsahuje viac vlákniny ako zelenina, no zelenina na druhej strane obsahuje viac vody. Ak by sme mali rozhodnúť, čo je pre telo zdravšie, prospešnejšie a pomáha napríklad aj pri redukovaní hmotnosti, je to jednoznačne čerstvá zelenina.
Lucia M.
Nahlásiť chybu v článku