Toto je otázka, ktorá nedá spávať mnohým. Ak sa aj vy trochu zaujímate o to, čo do svojho tela dávate, potom ste sa určite zamýšľali nad tak obľúbeným pečivom. Za seba môžem povedať, že pečivo nejem už viac ako pol roka a nemôžem si to vynachváliť. Samozrejme, chuť na čerstvý chlebík ostane, lebo je zakorenená niekde hlboko v nás. Dnes ale o pečive, no z iného uhla pohľadu.
Keby sme sa pozreli na chlieb, ako bol pripravovaný kedysi, našli by sme tam naozaj minimum zložiek. Dnes nejde o to, že je to chlieb alebo teda pečivo. Dnes ide o to, že naše moderné telo sa len ťažko prispôsobuje všetkým novým „zlúčeninám“, ktoré sa do potravín pridávajú. Keby sa naše staré mamy pozreli na zloženie dnešného pečiva, asi by len neveriacky krútili hlavami.
V obchodoch dnes nájdete naozaj pečivo od výmyslu sveta. Ktorý chlieb si teda vybrať, keď na vás pozerá toľko druhov? Vždy je dobré o chlebe, ktorý kupujete aj niečo málo vedieť. Vždy sa rozhodujte na základe celozrnnosti, to znamená, že výrobky celozrnné obsahujú celé zrná. Asi to je všetkým dávno jasné, ale zamyslite sa nad tým lepšie. Skutočne váš včerajší celozrnný chlieb obsahoval celé zrná? Nachádzali sa v ňom endospermy, klíčky, otruby? Toto všetko je dámy a páni vláknina, ktorá je pre telo mimoriadne prospešná. Ak nájdete pečivo, ktoré je 100% celozrnné, máte vyhraté.
Ďalej by ste mali dbať na to, aby chlieb neobsahoval prímesy ako napríklad umelé chute, farbivá a konzervačné látky. Vyhnite sa aj hydrogenovaným olejom a hlavne, naučte sa čítať obaly potravín celkovo, nie len čo sa týka pečiva.
Ak sa teda pýtate, či je tmavé pečivo naozaj zdravšie ako to biele, odpoveď je, záleží na druhu. Množstvo tmavého pečiva je len klasické biele pečivo prifarbené farbivami. Tu sa jednoducho čítaniu obalov nevyhnete. Farbou sa dá predsa dobre oklamať. Kupujete si na oko „celozrnnú“ kaiserku? Buďte si istí, že sa nejedná o 100% celozrnné pečivo.
Aký je teda záver? Ak neodoláte čerstvému pečivu, doprajte si ho. Ak vám to zdvihne vašu psychickú náladu, prečo nie. Ak však kupujete tmavé pečivo v presvedčení, že jete zdravo, možno ste na omyle. Možno jete biele pečivo, ktoré je zafarbené na hnedo Obchodníci na obaly musia uvádzať všetky potrebné informácie a preto, nevedomosť neospravedlňuje a to ani v tomto prípade.
Lucia M., womenshealthmag.com
Nahlásiť chybu v článku