Stredomorská diéta bola vyhlásená za diétu roka 2019. Podporuje chudnutie a pomáha predchádzať rakovine a srdcovo-cievnym chorobám. Diéta sa zameriava na zdravé tuky, ovocie, zeleninu, orechy, mliečne výrobky či ryby. Poprvýkrát sa dostala Stredomorská diéta do rebríčku Top diét.
View this post on Instagram
Stredomorská diéta však nie je žiadnou novinkou. Ľudia ju dodržiavajú už od 60-tych rokov. Medzi jej výhody patria tiež dlhovekosť, prevencia chorôb či spomínaná strata hmotnosti.
Aký je základ Stredomorskej diéty?
View this post on Instagram
Táto diéta má svoje začiatky v krajinách, ktoré obklopuje Stredozemné more. Ľudia žijúci v týchto krajinách sú menej náchylní na obezitu či srdcové ochorenia ako napríklad Američania. Stredozemská diéta nie je len diéta, ale rovnako aj životný štýl, na ktorý sa dá zvyknúť a riadiť sa ním aj po schudnutí. Základom sú zdravé tuky, orechy, ovocie a zelenina. Keď sa povie Stredomorie, každý z nás si predstaví olivy, víno a ryby. Výskumy ukazujú, že stravovanie podľa národov žijúcich v tejto oblasti dokonca môže spomaľovať starnutie. Najlepšie na tejto diéte je, že to nie je diéta v pravom slova zmysle. Rozmanitosť potravín poskytuje človeku mnoho možností, ako sa stravovať.
Čo teda môžem jesť?
View this post on Instagram
- Ovocie: Čerstvé ovocie, ako sú jablká, pomaranče, hrušky, melón, hrozno, lesné plody, datle, figy, broskyne a grapefruity. V poriadku je aj mrazené ovocie alebo kompóty bez konzervačných látok a veľkého množstva cukru.
- Zelenina: Akákoľvek čerstvá zelenina ale hlavne paradajky, špenát, brokolica, kapusta, šampiňóny, ružičkový kel, karfiol, uhorky, paprika, tekvica a cibuľa. Nezabudnite na koreňovú zeleninu a aj sladké zemiaky, zemiaky, repu a petržlen. Taktiež je v poriadku mrazená zelenina a aj nakladaná zelenina bez konzervačných látok. Pozor na obsah soli v nálevoch.
- Celozrnné potraviny:Chlieb a cestoviny vyrobené z celých zŕn. Patrí sem celozrnná pšenica, ovos, jačmeň, raž, quinoa a hnedá ryža.
- Orechy a semená : Celé orechy ako mandle, vlašské orechy, lieskové orechy, kešu a pistácie. Semená, ako sú slnečnicové semená, tekvicové semená, sezamové semená a ľanové semienka.
- Strukoviny : čierne fazuľa, fazuľa, pinto fazuľa, hrach, šošovica a cícer.
- Zdravé tuky : Extra panenský olivový olej, avokádo, avokádový olej, orechový olej, olivy.
- Mliečne výrobky : Malé množstvo mliečnych výrobkov, akými sú grécky jogurt, syr a mlieko.
- Ryby a morské plody : Ryby a mäkkýše ako losos, sardinky, makrela, krevety, tuniak, pstruh a mušle.
- Iné živočíšne bielkoviny : Menšie množstvo hydiny, bravčového mäsa a iných chudých variácií. Červené mäso by ste si mali dopriať len príležitostne.
- Bylinky a koreniny : Cesnak, oregano, bazalka, tymián, mäta, šalvia, rozmarín, škorica, muškátový oriešok a ďalšie.
View this post on Instagram
Ako vidíte, máte naozaj veľa možností. Vyberte si kombinácie, ktoré vám chutia najviac, snažte sa dopriať si čo najviac čerstvej zeleniny a ovocia a ak môžete, dávajte prednosť rýchlemu vareniu. Zeleninka napríklad chutí lepšie restovaná, grilovaná, alebo dusená ale do chrumkava.
womenshealthmag
Nahlásiť chybu v článku