Efektívne využitie sezónnych surovín je to najlepšie, čo môžete pre svoje telo urobiť. V období, kedy sa najviac konzumujú tekvice a množstvo chutných jedál z nich, by ste si zopár mali zaobstarať tiež. Ak si ich nechcete pripraviť v priamej forme, môžete ich postrúhať a uvariť prívarok. Alebo ich skúsiť takto.
Tekvice však majú oproti iným sezónnym veciam ešte jednu nespornú výhodu – pomáhajú odbúravať prebytočné kilogramy. Ak ste práve v štádiu premýšľania o tom, ako efektívne schudnúť, nastal čas vyskúšať jesennú tekvicu.
Tekvicová diéta
Klasická tekvica neobsahuje viac ako 23 kalórii na 100 g, čím sa radí k tzv. nízkokalorickým potravinám. Podobné hodnoty majú už len vodnaté uhorky. V jednej tekvici sa nachádza až päťkrát viac vitamínu A ako v mrkve, obsahuje však aj veľa vitamínu C a E. Doplníte si ňou aj draslík a vápnik.
Prvý deň
- Raňajky: kaša s tekvicou (na kašu použite ryžu, proso alebo ovsené vločky) a tekvicový šalát
- Obed: Tekvicová polievka so šošovicou
- Večera: Dusená tekvica s bylinkami
Druhý deň
- Raňajky: tekvicový šalát s jablkom, citrónovou šťavou a bielym jogurtom
- Obed: pečené tekvicové mesiačiky so šalátom alebo s pohánkou
- Večera: Pečené jablká
Tretí deň
- Raňajky: tekvicové smoothie
- Obed: kuracia polievka, pečená tekvica na mede
- Večera: tekvicový šalát s ananásom
Štvrtý deň
- Raňajky: tekvicová kaša
- Obed: boršč a pečená tekvica
- Večera: tekvicový prívarok
Podobná diéta nemá absolútne žiadne kontraindikácie. Ibaže by ste boli náhodou alergickí na tekvicu, čo nie je veľmi pravdepodobné. Takých ľudí je na celom svete skutočne ako šafranu. Doprajte svojmu telu kus zdravia priamo z prírody a pripravte si množstvo iných receptov, ktoré môžu na tanieroch žiariť krásnou sýtou oranžovou farbou. Vyskúšate? Dajte nám vedieť v komentároch.
Nahlásiť chybu v článku