Každá gazdiná ma v kuchyni vlastné triky a na svoje zlepšováky nedá dopustiť. No väčšina z nich sa chce podučiť aj nové veci a uľahčiť si život, varenie či pečenie aj nejakými novinkami. V redakcii jednoducho milujeme tipy a triky do kuchyne, a preto vám prinášame ďalšiu bohatú nádielku.
Dôveryhodnosti týchto kuchynských vychytávok pridáva to, že ich používajú aj samotní kuchári a šéfkuchári vo väčšine dobrých reštaurácií. Tí najlepšie vedia, aké dôležité je priniesť hosťom jedlo na stôl rýchlo, no zároveň byť absolútne stopercentný. Poďte sa s nami podučiť niečo nové.
Top triky od profíkov
Pri príprave mäsových pokrmov používajte pred tepelnou úpravou citrónovú šťavu. Už nikdy tak nemusíte pripravovať mäso s myšlienkou, že bude možno tvrdé alebo suché. Citrónová šťava ho úžasne zjemní a bude mäkučké a rozpadávajúce sa v ústach.
Bojíte sa, že vám ryža pri varení stmavne alebo zožltne? Ak chcete mať dokonale bielu ryžu, pridajte do hrnca lyžicu octu. Ryža bude biela ako sneh.
Milujete marinované mäso? Pred marinovaním vo vašej marináde ho namočte v zmesi piva, sójovej omáčky, soli a korenia. Uvidíte, že lepšie marinované mäso ste ešte nejedli. Mimochodom, ak do tejto marinády pridáte aj zemiaky a potom ich hodíte na gril, už nikdy nepoužijete inú marinádu.
Karbonátky z mletého mäsa a večne suché? Pridajte pred tepelnou úpravou mäsovej zmesi do misky za hrsť rozdrveného ľadu. Vaše karbonátky nikdy neboli šťavnatejšie.
Ak nechcete, aby sa vám žĺtok z vareného vajíčka pri krájaní rozpadal, namočte predtým nôž do studenej vody.
Nedarí sa vám pripraviť dobrú hubovú omáčku alebo grilované hríby? Možno je to tým, že ich solíte hneď na začiatku. Ale pozor. Huby nie sú mäso. Ak ich osolíte na začiatku varenia, spravia sa do žuvačkova a môžu byť aj zvráskavené.
Ak chcete zvýšiť arómu a chuť čerstvých byliniek, potrite ich pred pridaním do jedla maslom alebo ich namočte do oleja. Budú voňať a chutiť raz tak silno ako predtým.
Vanilka sa nepridáva len do dezertov, ale aj do zeleninových šalátov. Došla vám čili paprička? V pikantných šalátoch a studených zmesiach ju plnohodnotne nahradí vanilkový lusk rozdrvený a jemne nasypaný na jedlo.
Ako ozvláštniť nedeľný obed? Namiesto vyprážaných rezňov v strúhanke, pripravte rezne vyprážané v orechovej strúhanke! Nerobí sa to nijak špeciálne, stačí mäso obaliť v pomletých orechoch.
Prehnali ste to soľou v polievke? Dajte do tkaninového uzlíčka alebo vrecka ryžu a namočte ho na chvíľu do polievky. Ryža absorbuje prebytočnú soľ a polievka bude zachránená.
Ak pripravujete jablkový koláč a jablká vám v ňom vždy akosi zgumovatejú, obaľte ich predtým v múke. Budú fantastické.
My sme boli niekoľkými z nich úplne nadšené a najlepší z trikov je rozhodne ryžové vrecko na absorbovanie soli. Funguje naozaj úžasne. Ktoré z nich vyskúšate vy? Dajte nám vedieť v komentároch.
Pozri tiež: Otestovali sme pre vás 14 najpopulárnejších kulinárskych trikov z internetu. Výsledky nás naozaj šokovali!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku