Toto je dôvod, prečo by ste mali začať v kuchyni používať kôpor. Potláča škaredý kašeľ a pomáha pri trávení a správnom fungovaní čriev

Monizz

Je jednou z najzdravších surovín, aké môžeme v kuchyni používať. V starom Ríme a v Grécku bol svojho času považovaný za prejav náklonnosti. Čo by ste povedali, keby vám niekto prišiel dvoriť a namiesto kytice doniesol viazaničku kôpru?

Článok pokračuje pod videom ↓
sovkusom.ru

Kôpor má u väčšiny ľudí zlú reputáciu ešte z čias návštev školskej jedálne. Nevedno prečo, no väčšinou si ho spájame s takzvanou „kôprovkou“, teda kôprovou omáčkou, ktorá sa podávala väčšinou s hovädzím mäsom. Pravdou je, že to v školských jedálňach často nechutilo vábne a ešte menej vábne sa žulo. Možno aj to je dôvod, prečo sa nám kôpor spája viac s negatívnymi spomienkami než s pozitívnymi.

Láska z minulosti

My sme sa však jeho reputáciu rozhodli napraviť. Napriek tomu, že neexistuje nič lepšie ako kôprovo-chrenová omáčka s kvalitným hovädzím a domácou knedľou, ostáva pravidlom „koľko ľudí, toľko chutí“. Niekomu kôprová omáčka chutí, inému nie, no kôpor samotný sa dá používať aj v iných jedlách. A je pre naše zdravie veľmi prospešný.

sovkusom.ru

Vynikajúco prevonia a dochutí každý šalát a vedeli to už starovekí Rimania, ktorí ho bohato využívali. Okrem toho, že ho darovávali ženám ako prejav lásky, bohato ho hádzali aj do rozličných jedál. Už vtedy totiž vedeli, že kôpor je vitamínová bomba a jesť by ju mal každý zdravý muž a každá krásna žena. Magické vlastnosti tejto rastlinky nik nebral na ľahkú váhu a nik sa nad ňou neopovažoval krčiť nos.

Pôžitok pre telo

Kôpor fantasticky pomáha prečisťovať krv. Okrem toho obsahuje vitamín C,F,B, karotén, železo, fosfor, vápnik, draslík, ale aj kyselinu olejovú. Jeho silice majú vzácnu vlastnosť, a síce, dokážu potlačiť alergický kašeľ.

sovkusom.ru

Je tiež považovaný za vynikajúce antibakteriálne činidlo, ktoré napomáha správnemu fungovaniu tráviaceho traktu a pohybu čriev. Nebojte sa, po kôpri vás nepreženie. Vaše črevá len dostanú to správne tempo a nadúvanie v dôsledku plynatosti a nepohyblivosti zmizne. Kôpor tiež znižuje stres a aj krvný tlak.

Ak vás poštípala včela, osa či iný hmyz, potrite si miesto kôprom. Má vysoké antibakteriálne účinky a pomáha hojiť miesto vpichu. Takisto má fantastické účinky proti svrbeniu. Jeho vlastnosti sú v tomto smere podobné ako vlastnosti a účinky cibule.

sovkusom.ru

Konzumácia zelenej dobroty vám zabezpečí lepší zrak a ak ste po namáhavom dni za počítačom unavení a cítite nepríjemný tlak v očiach, priložte si trochu kôpru na navlhčený vatový tampón, ktorý si dajte na 20 minút na oči.

sovkusom.ru

Všetko toto dokazuje len toľko, že kôpor by sme mali všetci povinne zaradiť do nášho jedálnička, a ak naň aj náhodou máme zlé spomienky, mali by sme sa prinajmenšom pokúsiť nahradiť ich pozitívnou realitou. Vyskúšajte fantastické kôprové šaláty, omáčky, dochudovadlá či jednoducho ho pridajte do fazuľačky nakyslo. Odvďačí sa vám najmä vaše zdravie.

zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru

Najnovšie články