Nielen ľudia, veci, či miesta sú opradené mýtmi najrôznejšieho druhu. Aj o práci v kuchyni ich koluje viac, než dosť. Dnes vám ukážeme, ktoré z nich sú naozaj neuveriteľné nezmysly. Myslíte si, že horúci hrniec do chladničky nepatrí?
Do chladničky len studené
Deje sa to v každej domácnosti a problém narastá hlavne počas letných mesiacov. Uvaríme jedlo, no ono nemá kde chladnúť. Takto čaká celé hodiny na sporáku, kým ho vôbec môžeme vložiť do chladničky. Pretože teplé hrnce do chladničky vraj nepatria. V tom ideálnom prípade by však mali byť teplé jedlá odložené do chladničky čo najskôr. Chlad zabraňuje rozmnožovaniu baktérií, ibaže tie najbežnejšie chladničky by takýto nápor s najväčšou pravdepodobnosťou nezvládli.
V tomto prípade treba uvažovať inak. Ak je v miestnosti viac ako 30 stupňov, v žiadnom prípade hrnce do chladničky nevkladajte. Nechajte ich mierne ochladiť na sporáku. Nič sa nedá robiť. Vaša chladnička už beztak pracuje nad rámec svojich bežných možností. Ak je miestnosť chladnejšia, počkajte, kým jedlo trochu zníži teplotu a pokojne ho dajte do chladničky aj teplé. Ak nemáte nastavenú najvyššiu chladivosť, vaša chladnička sa s tým poľahky vysporiada a nič sa jej nestane.
Dvakrát prevarená
Kedysi nás v škole učili, že vodu treba prevariť dvakrát. Faktom je, že voda sa počas varu stáva akoby ťažkou. Počet izotopov ťažkého vodíka sa zvyšuje hneď niekoľkonásobne. Pri sladkej vode, aká nám však bežne tečie z vodovodných kohútikov, je ale počet izotopov v nej priam zanedbateľný. Dvakrát prevarená voda je kvalitatívne teda presne taká istá, ako raz prevarená. Prevárať vodu dvakrát je teda mýtus.
Nebezpečné teflónové panvice
Nie je to tak dávno, čo sa teflónové panvice objavili po prvýkrát na trhu a spôsobili hotový ošiaľ. Každý musel mať doma aspoň jednu. Lenže netrvalo dlho a na verejnosť začali prenikať správy o škodlivosť teflónu najmä pri jeho priamom poškodení ostrými hranami kuchynského náčinia. Podľa mnohých teflón vylučoval do jedál toxíny a tie spôsobovali rakovinu.
Ludvig Fischer, výskumník a pedagóg prírodovedeckých predmetov, tvrdí opak. Podľa neho teflón pri zahrievaní chemicky s jedlom nereaguje, tým pádom doň ani nič nevylučuje a ak sa aj nejaká drobná čiastočka z teflónu do žalúdka dostane, vylúči sa z tela celkom prirodzene. Podľa neho je škodlivosť teflónu mýtus. Nuž, sporná téma.
Riad v kancelárii prenáša choroby
Ak pracujete v kancelárii s viacerými ľuďmi a používate spoločný riad, najmä poháre a šálky, mali by ste sa mať na pozore. Už dlho kolujú informácie, že rôzne vážne ochorenia sa môžu prenášať práve týmto spôsobom. O to skôr, ak si riady umývate spoločnou špongiou! Nejde o žiaden mýtus, ale o dokázaný fakt. Preto dbajte na to, aby ste mali vlastný pohár a vlastnú šálku a umývajte ho buď vlastnou špongiou, alebo okamžite po použití, kým v ňom zvyšky tekutín nezaschnú. V tomto prípade mikróby vaše zdravie naozaj vážne ohrozujú.
Mikrovlnka jedlo ničí
Hovorí sa, že ohrievaním alebo prípravou jedla v mikrovlnke sa kvalita výrobkov zhoršuje. Faktom je, že každé tepelné spracovanie oberá potraviny o užitočné látky a je jedno, či ich pripravujete v rúre, na sporáku či v mikrovlnke. Strata kvality jedál je však pri tepelnej úprave v mikrovlnke oveľa nižšia, ako pri tepelnej úprave na sporáku. Je to dôsledok nižšej teploty a kratšieho času. Zatiaľ čo na sporáku varíte a vycuciavate z jedla to dobré oveľa dlhšie, v mikrovlnke môžete napríklad kapuste, mrkve, či paradajkám dokonca pomôcť!
Ktoré mýty sú pre vás absolútne tabu a s ktorými naopak nesúhlasíte? Dajte nám vedieť v komentároch.
Pozri aj: Týchto 15 milých a vtipných ilustrácií vám ukáže otcovstvo tak, ako ste ho doteraz nevideli
zdroj: babskeveci.sk (M), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku