Kiwi. Malé, chutné, mierne kyslé, no exoticky sladké zároveň. Ak ste si ešte toto malé hnedo-zelené ovocie tvaru zdeformovaného vajíčka neobľúbili, mali by ste čo najskôr začať. V krajinách prirodzeného výskytu kiwi ho domáci považujú na absolútny spaľovač.
Kiwi je mimoriadne bohaté na vitamín C, keď zjete jedno ovocie denne, máte v tele dostatočnú dávku na celý zvyšok dňa. Konzumácia týchto plodov urýchľuje metabolizmus, zlepšuje spaľovanie a hlavne rozkladá tuky. Obsahujú len od 40 do 60 kalórií, čím sa radia medzi produkty s najnižšou kalorickou hodnotou. Dužina kiwi obsahuje totiž až 80% vody.
Koktejl
Zelený koktejl, smoothie alebo akokoľvek ho už nazveme, vášmu zdraviu a peknej postave veľmi prospeje. Stačí zmixovať 1 kiwi, 2 plátky citróna, 1 lyžicu medu, trochu petržlenu a mäty a pridať za pohár vody. Ranný štartér je na svete. Mimochodom, vedeli ste, že kiwi môžete jesť pokojne aj neošúpané? V našich končinách sa to však neodporúča, pretože ovocie je dovážané. Ideálne to v tomto smere majú krajiny, kde sa kiwi vyskytujú ako u nás jablone.
Na raňajky šalát
Raňajkový ovocný šalát je síce cukrovým, no predsa len zdravším variantom ako naštartovať svoje telo do nového dňa. Kiwi dodáva úžasnú chuť v kombinácii s iným exotickým ovocím. Pripravte si šalát z kociek kiwi, kociek grapefruitu a kociek jablka, zamiešajte ho so štyrmi polievkovými lyžicami ovsených vločiek a 150ml bieleho jogurt. Ranná vlákninovo-vitamínovo-bielkovinová bomba je na svete a vaše kilá pôjdu dole jedna radosť.
Ľahký kiwi koláč
Aj maškrta môže byť z kiwi, hoci na takéto koláče u nás nie sme zvyknutí. Pripravte si koláč zo 40g krupice a 200ml mlieka, pridajte jeden vanilkový cukor a trochu medu. Vymiešajte kašičku, pridajte jeden žĺtok a ešte raz pomiešajte. Potom rozložte na plech a navrch poukladajte plátky kiwi. Pocukrite a dajte na vrch trošíčku škorice a pečte.
Kiwi sendvič
Kiwi chutí vynikajúco aj na chlebe. Zdá sa vám to nechutné? Potom vyskúšajte neutrálnu chuť výživnej tvarohovej nátierky s plátkami kiwi. Je to jednoduché, nepridávajte soľ ani korenie, ale si vychutnajte jednoduché chute, na ktoré v dnešnej dobe tak často zabúdame. A je to veľká škoda!
Kiwi je jednoducho nenahraditeľné, môžete ho jesť koľko chcete a nikdy sa vám nezunuje. Stačí vedieť, ako ho správne pripraviť a majstrovstvo je na svete. Nezabúdajte, že kiwi si môžete dať kedykoľvek len tak. Ako popoludňajšiu maškrtu. A mimochodom, plátok kiwi je vynikajúcim osviežením aj v obyčajnej minerálke. Máte radi kiwi aj vy? Dajte nám vedieť v komentároch.
zdroj: babskeveci.sk (M)
Nahlásiť chybu v článku