Tuk je nevyhnutnou súčasťou vašej každodennej stravy a môže urobiť jedlo oveľa chutnejším, ale mnohé značky margarínu obsahujú palmový olej. Tento olej je ako súčasť zloženia potravín spájaný s kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Konzumácia väčšieho množstva tuku, ako je vaša denná odporúčaná dávka, vás môže podľa WHO vystaviť vyššiemu riziku mnohých srdcových chorôb a rakoviny. Ich odporúčanie je, že denné tuky by nemali tvoriť viac ako 10 percent denného príjmu kalórií človeka.
Ak chcete použiť tuk na rastlinnej báze, odborníci odporúčajú olivový olej.
Zavárané uhorky
Mnohé značky nechladených uhoriek obsahujú emulgátory a stabilizátory, ktoré dietológovia označili za potenciálne riziko rakoviny. To zahŕňa polysorbát 80 a benzoát sodný.
Ukázalo sa, že polysorbát 80 spôsobuje rakovinu u myší. Podľa vedcov z maďarského Inštitútu verejného zdravia sa ukázalo, že benzoan sodný zas zvyšuje chronický zápal v tele, čo môže viesť k zvýšenému riziku rakoviny.
Nakladané uhorky navyše zvyčajne obsahujú veľké množstvo soli, ktorú odborníci odporúčajú jesť iba v malých množstvách.
Instantné ovsené kaše
Hoci sú ovsené vločky bohatým zdrojom vlákniny, v instantnej podobe obsahujú množstvo soli a cukru. Ak si dáte na raňajky instantnú ovsenú kašu, môže vám to rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi, varujú odborníci. Najlepším variantom je preto kúpiť si samostatné ovsené vločky a uvariť si kašu sami a pridať do nej ovocie.
Ovocné jogurty
Hlavným problémom ovocného jogurtu je, že väčšina jeho chuti v skutočnosti nepochádza z ovocia, ale z pridaného cukru a koncentrátov šťavy. Jeden téglik jogurtu pritom môže obsahovať až 13 gramov pridaného cukru, čo je viac ako polovica množstva, ktoré sa odporúča ženám skonzumovať každý deň.
„S týmto pridaným cukrom a veľmi malým množstvom bielkovín takéto jogurty spôsobia pocit hladu,“ vysvetlila Lauren. Odporúča preto zvoliť radšej jogurt s vysokým obsahom bielkovín bez ovocnej príchute.
Nahlásiť chybu v článku