Odborníci bijú na poplach: Doprajete si každý deň kysnuté pečivo? Toto je dôvod, prečo by ste ho mali radšej hneď obmedziť

Monizz

Vie narobiť poriadnu šarapatu v ľudskom organizme. Používame ho príliš často na to, aby sa dalo povedať, že na nás nemá žiaden vplyv. Obyčajné droždie. Droždie sa najčastejšie používa pri výrobe pečiva a pív. V žiadnom prípade však nemá čo hľadať v bežnej kuchyni a nahrádzať droždie čerstvé. Pýtate sa prečo?

Článok pokračuje pod videom ↓

Kvasinky, ktoré do tela dostávame konzumáciou kysnutých výrobkov, robia nejednému z nás ťažkosti, takže po kysnutom koláči sa cítime ako nafúknutí ako balón. Kvasinky totiž doslova zožierajú prospešnú mikroflóru v črevách, a aj v žalúdku.

Všetko je to v procesoch

pixabay

Po zjedení kvasníc v podobe kysnutého cesta dochádza v našom tele k fermentačnému procesu spôsobujúcemu celú radu nežiadúcich procesov. Únava mozgu aj tela, zníženie imunity, poruchy spánku či nízka odolnosť voči infekciám. Mnoho lekárov len súhlasne prikyvuje hlavami pri tvrdení, že pacientov so závislosťou na kvasnicových produktoch je čoraz viac.

Nemeckí vedci sa domnievajú, že práve proces fermentácie ovplyvňuje aj rast a vznik rakovinových buniek. Profesor Volf z univerzity v Kolíne nad Rýnom skúmal 37 mesiacov skúmavku, v ktorej za tento čas narástol zhubný nádor po pridaní kvasiniek. Po rozbehnutí procesov za jeden týždeň narástol na viac ako trojnásobok svojej pôvodnej veľkosti.

Desivý proces

Kvasenie samo o sebe je náročný a pomerne desivý proces. Všetky orgány v tráviacom trakte sú po prijatí kvasníc do tela akoby zovreté, nadmerne sa začnú tvoriť plyny a dolné končatiny nám začnú stagnovať. Toto všetko ako mladí ľudia ešte vôbec nemusíme pociťovať. Horšie to bude, ak množstvo skonzumovaných kvasníc za celý život začne ukazovať svoje dôsledky v starobe.

pixabay.com

Vplyv na dolné končatiny je významný – kŕčové žily, trombóza, trofické vredy. Vedci sa prikláňajú k názoru, že nadmerná konzumácia kvasených výrobkov vedie k tvorbe nádorov nielen tráviaceho traktu, ale akejkoľvek časti v ľudskom tele.

Po týchto výskumoch sa odporúča jesť menej kysnutých výrobkov, pečiva či piva. Nebuďte chodiacou plantážou pre pestovanie a chov droždia. Kvasnice vám môžu chutiť, ale veľa vám nedajú. Jedzte radšej čerstvé veci a keď môžete, tak príjem kysnutých potravín naozaj obmedzte. Okrem toho existuje celá kopa receptov bez použitia droždia a treba uznať, že sú neraz i lepšie a chutnejšie. Prinajmenšom nám po nich neostane zle ako keď sa natlačíme kysnutého slivkového koláča či domácich šišiek dvakrát do týždňa. Dajte si predsavzatie a kysnuté cesto pripravujte len raz za dva týždne.

pixabay.com

A čo vy? Aký vplyv má na vás droždie a konzumácia kysnutého cesta? Podeľte sa s nami o svoje postrehy v komentároch.

(Monika), takprosto.cc

Najnovšie články