Med je liek! Jeden z najvýznamnejších. Má mnoho zdravotných výhod. Je antiseptický, používame ho ako sladidlo, má upokojujúce účinky a slúži aj ako diuretikum. Čo je však dôležité, má tiež liečivé vlastnosti a je vynikajúcim zdrojom energie. Dôležité však je, aby sme vedeli, aký med si kupujeme. Je ten váš prírodný a priamo od včiel?
Na trhu sa objavujú rôzne druhy, rôzne značky. Med teda môže byť spracovávaný ďalej a podrobený mnohým modifikáciám. Takéto medy obsahujú chemické látky, ktoré znižujú jeho cenu. Preto by sme sa mali mať na pozore, ak chceme konzumovať naozaj čistý med.
Podľa nedávnej štúdie organizácie, ktorá sa venuje bezpečnosti potravín, až 76% všetkých dostupných medov na trhu prešlo procesom tzv. ultrafiltrácie.
Ak si občas kupujete med v obchode a nie priamo od včelára, mali by ste sa pozrieť hlavne na kvalitu sladkej pochutiny v skle. Dobre si prezrite obal, hodnoty, zafarbenie medu a hlavne cenu. Bohužiaľ, rozdiely medzi čistým medom a tým spracovaným sú obrovské. Za cenu 2 eurá nechcite krásny prírodný medík, ktorý neobsahuje žiadne prímesy. Hovorí sa, že med je drahý. To veru je! No za iné lieky platíte koľkokrát oveľa oveľa viac.
Aké sú rozdiely medzi čistým a pasterizovaným medom?
Čistý med je produkt priamo od včiel, ktorý je spracovaný včelárom. Ten sa o včielky poctivo stará. Med je ďalej spracovaný bez akéhokoľvek iného procesu. To znamená, že sa stáča a rovno balí do pohárov. Takýto čistý med pochádza z rôznych kvetov, oblastí a podobne.
30 gramov medu obsahuje asi 20 druhov vitamínov, 18 druhov aminokyselín, 16 minerálov a veľa antioxidantov. Čistý med má takisto antibakteriálne, antivírusové a antimykotické vlastnosti.
Pasterizovaný med sa zahrieva na 65 až 80 stupňov Celzia a tým pádom teplota ničí niektoré z týchto stopových prvkov. Med sa stáva rafinovaný a nevhodný, ak sa chcete liečiť napríklad z chrípky. Zmení svoju štruktúru, farbu, chuť, pretože karamelizuje.
Ako rozoznať čistý, prírodný med od toho chemicky spracovaného?
Čistý med časom kryštalizuje. Ak sa vám ani po čase v mede nevytvoria kryštáliky, ide pravdepodobne o chemicky spracovaný med.
Farebný kontrast. Do pohára s troškou vody kvapnite pár kvapiek jódu. Následne pridajte lyžičku medu. Ak v pohári med zmodrie, potom sa pri spracovaní miešal s kukuričným škrobom.
Test teplom. Dajte si trošku medu na lyžičku a skúste ho zapáliť. Ak sa rozsvieti aspoň malý plamienok, máte istotu, že sa jedná o čistý med.
Pozor na penu. Do pohára s vodou pridajte pár kvapiek octu a následne lyžičku medu. Ak zbadáte, že na povrchu sa tvorí pena, znamená to, že med nie je čistý a prírodný, ale nachádza sa v ňom veľa prímesí.
Rozpustnosť vo vode. Pridajte lyžičku medu do pohára s troškou vody. Ak sa začne hneď rozpúšťať, znamená to, že má naozaj nízku kvalitu. Čistý med sa v studenej vode len tak nerozpúšťa.
A na záver – pozorne si čítajte etiketu. Ak si na etikete prečítate, že med obsahuje ovocný cukor, kukuričný sirup, glukózovo-fruktózový sirup a podobne, určite ho nekupujte.
Varovanie:
Med by ste nikdy nemali dávať veľmi malým deťom, pretože obsahuje látky, ktoré veľmi malým deťom môžu uškodiť. My dospelí už máme v tele vytvorené látky, ktoré si s medíkom poradia.
zdroj: babskeveci.sk (Lucia M.), amazonaws.com
Nahlásiť chybu v článku