Chladnejšie ročné obdobie je rizikové najmä kvôli nachladnutiu, chrípke a chorobám. Ak vás bolí hrdlo, máte kašeľ a sople, nepotrebujete vždy nutne chodiť k lekárovi. Pomôcť vám môžu aj domáce recepty, ktoré poznáme roky.
Samozrejme, žiadnu chorobu netreba podceňovať a hlavne ani prechodiť. Ak máte teplotu, prípadne naozaj trpíte akútnou únavou a bolesťou, určite vyhľadajte pomoc lekára, ktorý vám predpíše potrebné lieky. Klasickú chorobu, s ktorou však netreba ísť k lekárovi prekoná takmer každý človek aj viackrát do roka. Viete však, ako postupovať? Ide to aj bez chémie.
Keď choroba začína
Pokiaľ na vás niečo lezie, stále môžete zamedziť prepuknutiu choroby. Zvýšte príjem vody, zeleniny a ovocia, večer si doprajte kúpeľ s eukalyptovou soľou, ktorá najlepšie vytiahne chorobu. Nezabudnite na bylinkové čaje z nasušených domácich bylín, dobrá je šalvia, lipa, prípadne medovka alebo mäta. Na večer odporúčame aj vitamín C a B, prípadne komplex vitamínov.
Pokiaľ choroba prepukla, no nie je to na lekára
Pokiaľ sa už cítite chorí, no stále to nie je na lekára a je to hlavne bez teploty, máme pre vás skvelé tipy, ktoré sa v domácnostiach využívajú už celé roky. Opäť pripomíname zvýšené množstvo tekutín a vitamínov. Potom budete potrebovať cibuľu, cesnak, zázvor a citrón. Okrem toho si samozrejme môžete v čaji dopriať aj med.
Cibuľa by mala byť silná slovenská, treba si dať pozor na kvalitu. Doma ju prekrojíme a nakrájame na krúžky. Dva hrubé si dáme do ponožiek, ktoré si na noc obujeme. Samozrejme, so zápachom nič neurobíme, no ráno si hneď nohy umyjeme a ponožky dáme do práčky. Stojí to však za to. Cibuľa má totiž zázračnú schopnosť vytiahnuť z tela chorobu, teda vírusy a baktérie a naviaže ich na seba.
Z druhej polovice si pripravíme cibuľový sirup. Cibuľu nakrájame na väčšie kúsky a zalejeme medom. Tento sirup necháme odstáť aspoň pol dňa a potom konzumujeme 3-krát denne po dve lyžice šťavy, asi hodinu pred jedlom.
Ďalšia dobrá rada je zjesť ku každému hlavnému jedlu aspoň jeden strúčik cesnaku. Tu si tiež treba dať pozor na kvalitu. Okrem toho je výborný silný zázvorový čaj s medom a citrónom. Citrón v bo kvalite nakrájame aj na krúžky a aj s kôrou ho pridajte k zázvoru a zalejte horúcou vodou. Nezabudnite, že med sa do čaju pridáva až keď je letný, nie horúci. Tým zabijete všetky jeho prospešné funkcie.
Nahlásiť chybu v článku