10 tipov na čo všetko sa dá využiť mikrovlnná rúra, o ktorých vie len málokto. Zohrievanie jedla je len základ

Monizz

Hovorí sa, že v kvalitnej gastronómii nemá čo robiť a v naozaj dobrých reštauráciách ju aj skutočne nepoužívajú. Napriek množstvu odporcov, ktorých mikrovlnka má, ju vlastní veľká väčšina populácie. A ľudia ju aj naozaj používajú, no stále nevedia, pri čom všetkom môže byť nápomocná.

Článok pokračuje pod videom ↓
pixabay.com

Bežne ju používame len na ohrievanie už uvareného jedla, zriedkavejšie na iné funkcie. Mnohí ľudia si kupujú mikrovlnné rúry so siedmym zmyslom, ktoré už dokážu jedlo aj upiecť, udusiť, rozmraziť či ugrilovať. V praxi však vyzerá všetko inak a my vám prinášame 10 neobvyklých spôsobov, ako a na čo všetko môžete mikrovlnku využiť.

Uľahčite si život

Cesnak v nej očistíte rýchlejšie než si viete predstaviť. Stačí, ak dáte strúčiky do mikrovlnky na 15 sekúnd a po vybratí sa vám strúčiky z nepoddajnej šupky doslova samé vyšmyknú.

pixabay.com

Ak dáte do mikrovlnky starší chlieb, ktorý by ste už za normálnych okolností nejedli, môže byť opäť čerstvý. Zamotajte ho do utierky na riad, pokropte ju vodou a nechajte 20 sekúnd v mikrovlnke. Chlieb získa svoju mäkkosť, no nebude vlhký.

Ak radi odšťavujete, no citróny alebo pomaranče sú pevnejšie, stačí ich na 10 sekúnd hodiť do mikrovlnky a oni krásne zmäknú. Potom ich stačí už len prekrojiť a šťava potečie jedna radosť.

pixabay.com

Voňavé oriešky si môžete pripraviť aj tak, že ich dáte do misky (akýkoľvek druh) a pokvapkáte ich olivovým olejom. Dajte ich do mikrovlnky na 10 sekúnd a budete mať dokonalý, teplý a voňavý snack, ktorý zhltnete na posedenie!

Aj cukor môže pri dlhšom skladovaní zhrudkovatieť a práve mikrovlnka mu navráti pôvodnú konzistenciu. Zabaľte vrecko cukru do vlhkej utierky a dajte na 25 sekúnd do mikrovlnky. Potom bude opäť sypký ako na začiatku.

pixabay.com

Ak nemáte čas čakať, kým vám kysnuté cesto vykysne, dajte ho do mikrovlnky. Namiesto niekoľkých hodín budete čakať len niekoľko sekúnd a cesto bude rovnako kvalitne nakysnuté, ako keby ste čakali a dupkali nohou pri miske položenej nad radiátorom. Dôležité je cesto prikryť utierkou a pridať k nemu pohár vody. Zapnite mikrovlnku na 3 minúty pri nižšom výkone, potom ho 3 minúty nechajte stáť a opäť na 3 minúty pustite ohrievanie v mikrovlnke. Po dvoch razoch ho nechajte odpočívať asi 6 minút. Nezabudnite však, že pre nakysnutie je potrebné, aby ste ho nechali ohrievať aspoň 2-krát.

Na tvrdú zeleninu môžete ísť jednoduchým spôsobom. Všetko, čo má tvrdú šupku alebo tvrdú dužinu (napríklad tekvice, cukety, baklažán, ale aj paradajky), oveľa ľahšie očistíte, ak predtým použijete mikrovlnku. Stačí 10 sekúnd.

pixabay.com

Cibuľa sa dá krájať aj bez sĺz! Rozrežte ju na dve polovice a dajte ju na 30 sekúnd do mikrovlnky. Potom ju vyberte a pokračujte v krájaní. Nebude ani jedna slzička.

Chrumkavá slanina na anglický spôsob sa nemusí vždy iba priamo opekať na panvici. Vložte plátky slaninky na tanier a jeden po druhom ich prikryte papierovou utierkou. Potom pustite mikrovlnku a ohrievajte. Čas, za ktorý sa slaninka spraví závisí od hrúbky plátkov.

pixabay.com

Fazuľu nemusíte namáčať, pretože ju môžete dať zmäknúť do mikrovlnnej rúry. Nemusíte namáčať dokonca ani hrach! Stačí dať strukovinu do misky, zaliať ju vodou ako obvykle a potom vložiť do mikrovlnky na 10 minút. Hotovo.

A na čo všetko používate mikrovlnku vy? Dajte nám vedieť v komentároch.

Pozri aj: Zahmlievanie a rosenie plastových okien začína byť opäť realitou. Takto sa tohto problému zbavíte raz a navždy!

zdroj: babskeveci.sk (M)

Najnovšie články