Ktoré potraviny by ste mali skladovať v chladničke? To je otázka, ktorú si mnohí ľudia kladú stále a nevedia sa zhodnúť na správnej odpovedi.
Odborníci z Health Shots, Southern Living a Times of India spísali zoznam hneď niekoľkých potravín, ktoré by ste v chladničke nikdy nemali skladovať a verte tomu, že niektoré tam máme všetci.
Banány
Nemá zmysel odkladať banány do chladničky, keďže sú tropickým ovocím. Banány vyžadujú izbovú teplotu, a to z jednoduchého dôvodu. Izbová teplota pomáha ovociu dozrieť a svetlo a vzduch spomaľujú proces rozkladu.
Čerstvé bylinky
Čerstvé bylinky sa len ťažko udržiavajú čerstvé. Je to hlavne preto, lebo sú nesprávne skladované. Bazalka, tymian, rozmarín a ďalšie bylinky strácajú chuť a v chladničke sa vysušia. Miesto toho ich umiestnite do malého pohára s vodou, tak, aby v nej boli ponorené stonky.
Olej
Akýkoľvek olej, či už rastlinný, kokosový, olivový, alebo iný druh jedlého oleja v chladničke rýchlo stuhne. Najlepšie je ho skladovať na tmavej poličke v kuchyni.
Med
Med je potravina, ktorá sa pri izbovej teplote nikdy nepokazí. Keď ho budete skladovať v chladničke, bude kryštalizovať a ťažšie sa bude vyberať z pohára. Uchovávajte ho preto na chladnej a tmavej polici.
Nezrelé mango
Mango začalo patriť medzi veľmi obľúbené potraviny, ale pokiaľ ste si kúpili nezrelé, určite ho nedávajte do chladničky. Tam dozrievanie spomaľuje a z manga robí veľmi tvrdé ovocie. Keď však už máte mango zrelé, dať ho do chladničky znamená, že vydrží dlhšie čerstvé.
Džem
Môže sa v chladničke skladovať lekvár? Keďže obsahuje vysoké množstvo konzervačných látok, je väčšinou úplne v poriadku nedávať ho do chladničky, a to ani po otvorení.
Paradajky
Asi existuje len málo ľudí, ktorí paradajky nedávajú do chladničky. Je to však veľká chyba. Keď ich dáte do chladu, zastaví sa proces dozrievania. Okrem toho stratia chuť, arómu, ale niekedy aj farbu. Do chladničky však môžete dávať cherry paradajky, ktoré sú s tým v pohode a s chladom nemajú žiadny problém.
Nahlásiť chybu v článku