20 trikov, ktoré používajú v kuchyni svetoví šéfkuchári a mali by ste o nich určite vedieť

Lucia Mužlová

Každý, kto rád trávi čas v kuchyni, pozná mnoho malých tajomstiev, tipov a rád, ktoré vedia aj obyčajné jedlo premeniť na niečo extra skvelé. Pokiaľ ide o profesionálnych šéfkuchárov, takýchto tajomstiev je ešte omnoho viac. Vybrala som pre vás tie najlepšie, ktoré by mohli pomôcť aj vám. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak do ryže pridáte trochu octu, bude mať krásnu snehovo-bielu farbu.

Ak chcete dodať jedlu trochu cesnakovej arómy, tesne pred podávaním nad jedlom pošúchajte strúčik cesnaku.

Ak chcete do jedla pridať novú zaujímavú chuť, naučte sa pracovať s pivom. Mäso môžete marinovať v čiernom pive alebo v zmesi piva, sójovej omáčky, soli a korenia. Pivo môžete takisto pridať do dusenej zeleniny a jedlu dodá obzvlášť zaujímavú chuť a vôňu vareným zemiakom.

Ak varíte pečienku, soľ by ste mali pridávať až na konci, inak bude príliš tvrdá.

Ak chcete zabrániť tomu, aby vám zvrchu zhoreli okraje koláča, prikryte ich navlhčeným papierom.

Ak do vývaru pridáte kúsky ľadu a privediete ho tak do varu, vývar bude čistejší a nebude zakalený.

Fazuľka pri varení nestmavne, ak neprikryjete hrniec pokrievkou.

Mleté mäso bude chutiť a voňať lepšie ak do neho pridáte kúsok sušenej cibule, kúsok smaženej cibuľky a najemno nastrúhaný kúsok zemiaku.

Použite citrónovú šťavu ako náhradu soli, ktorou by ste si normálne dochutili jedlo. Je to lepšie pre reguláciu krvného tlaku a hlavne ho nepresolíte. Citrónová šťava navyše dodá krásnu vôňu.

varenierady1
hvilshoj.com

Baklažán nebude mať horkú príchuť ak ho najskôr nakrájate na kúsky, osolíte a pred varením opláchnete v studenej vode.

Šupku z mandlí odstránite ľahko. Stačí mandle povariť vo vriacej vode aspoň 5 minút a potom ich schladiť v studenej vode.

Smotana sa bude oveľa lepšie zmiešavať s krémom, ak do nej pridáte trochu vaječného bielka.

Pridajte si do kávy štipku soli, bude chutiť oveľa lepšie.

Ak ste varili nejaké mäso príliš dlho, nakrájajte ho na tenké kúsky, dajte ich na tanier a posypte kúskami cibule, paradajok, oleja, pokvapkalte citrónovou šťavou alebo octom. Čoskoro bude mäso opäť šťavnaté.

Namiesto strúhanky skúste použiť pomleté arašidy.

Zálievka na šalát bude chutiť lepšie, ak pridáte lyžičku mlieka a cukru.

Kúsky jabĺk vo vašom jablkovom koláči neklesnú na dno, ak ich pred tým jemne obalíte v múke.

Pred dovarením polievky do nej skúste pridať trochu šťavy z čerstvej kapusty, mrkvy alebo paradajky. Polievka bude mať lepšiu chuť a navyše ju obohatíte o extra vitamíny.

Vanilka je úžasné korenie a mali by ste ju vyskúšať pridať do zeleninových šalátov.

Ak ste presolili polievku, skúste do nej vložiť gázu, ktorú naplníte ovsenými vločkami. Dôkladne prevarte a gázu vyberte. Ovsené vločky absorbujú prebytočnú soľ.

zdroj: brightside.me

Najnovšie články