Leto sa blíži a s ním aj viac čerstvej zeleniny a ovocia. Častým problémom býva, že si zo záhradky prinesieme prvú úrodu jahôd, dáme ich do chladničky, no nevydržia nám tam poriadne ani jeden deň. Ako teda skladovať toto vynikajúce ovocie, ktoré dozrieva už aj v týchto dňoch? Jahody obsahujú veľa vody, to znamená, že sa kazia pomerne rýchlo.
Ako skladovať jahody?
Potrebovať budeme:
250 ml octu
2,5 litra vody
miska
papierové utierky
Zmiešajte ocot s vodou. Jahody ponorte do zmesi na niekoľko minút. Potom ich dobre osušte a nechajte úplne vyschnúť na papierových utierkach. Takto viete predĺžiť ich výdrž z niekoľkých hodín až na niekoľko dní. Ocot totiž dokáže zničiť niektoré spóry plesní a baktérií, ktoré spôsobujú rýchlejšie kazenie jahôd.
Zelené stonky by ste na jahodách mali odstraňovať až tesne pred samotnou konzumáciou. Ak plánujete jahody rozdeľovať na časti, oddeľte si aj také, ktoré sa zdajú nezrelé. Tie po pár dňoch dozrejú a môžete ich pokojne konzumovať. Dajte si pozor aj na jahody, ktoré už chytila pleseň. Ak ju v kope nenájdete a neodstránite, ostatné sa môžu skaziť oveľa rýchlejšie.
Ak plánujete jahodami zdobiť a potrebujete, aby vyzerali dokonale, jeden tip, ktorý funguje je, uskladniť suché jahody aj v kartóne na vajíčka, ktorý dokáže absorbovať prebytočnú vlhkosť. Dajte si však pozor, tiež tam nevydržia večnosť.
Pozri aj: Ktoré plavky sa hodia vašej postave? 10 trikov, vďaka ktorým budete na pláži vždy vyzerať úžasne
Lucia M.
Nahlásiť chybu v článku