8 pravidiel skutočnej kráľovnej kuchyne: Moje cestoviny sa vždy lepili a rozvarili. Potom som objavila tento trik a sú vždy vynikajúce

Zuzana Fulopova

Kto by nemal rád cestoviny? Talianske cestoviny nie sú obľúbené len v domovskej krajine, ale aj po celom svete. Cestoviny milujeme ako prísadu v polievke, v šalátoch, alebo si ich rovno dáme ako hlavné jedlo či večeru. Ale naozaj ich vieme pripraviť správne?

Článok pokračuje pod videom ↓
pixabay.com

Existuje približne 700 druhov cestovín, pričom každé sa pripravujú špeciálnym spôsobom. Ak chcete docieliť tú správnu chuť, mali by ste dbať na ich správnu prípravu. V prvom rade si overte, či kupujete kvalitné cestoviny z tvrdej pšenice a v druhom rade dodržiavajte postup prípravy podľa pravidiel. Aké sú to?

Príprava cestovín

pixabay.com

Do veľkého hrnca pridáme vodu a soľ, následne privedieme vodu do varu a pridáme cestoviny. Všetky by mali byť pod vodou, čo je však problém u špagiet, preto ich môžeme prelomiť v pol. Ak ich však chceme v celosti, namočme polku do vody a asi po pol minúte stlačíme všetky vidličkou do vody.

Následne pridáme lyžičku oleja a miešame ich pravidelne prvých 15 sekúnd ako ich začneme variť. Týmto spôsobom predídeme ich zlepeniu. Varíme ich na mierne strednom stupni a bez pokrievky. Po odstavení cestovín z varu ich precedíme cez sitko do druhého hrnca. Ak sa zdajú málo slané, môžeme ich ešte posoliť do pol minúty od scedenia.

pixabay.com

Ideálne cestoviny by mali byť pružné. Ak ich však chceme mierne chrumkavé, varíme ich o 2 minúty menej ako je uvedené na obale.

Príprava cestovín v mikrovlnej rúre

pixabay.com

V dnešnej dobe môžeme ľahko pripraviť cestoviny napríklad aj v takej mikrovlnej rúre. Malý hrniec s vodou vložíme do mikrovlnej rúry a zapneme na 5 minút na maximum. Následne pridáme cestoviny, štipku soli, za lyžičku oleja a vložíme na 8 minút zas do mikrovlnky. Počas týchto minút však každé 2 minúty cestoviny premiešame, čo nám teda zvýši prípravu cestovín zhruba na 12 minút. Nech sa páči, cestoviny sú hotové!

Pravidlá umývania cestovín po varení

pixabay.com

Po varení majú cestoviny na povrchu výraznú vrstvu škrobu. Ak ich umyjeme, zmyjeme aj škrob a cestoviny aj rýchlo vychladnú. Čiže ak ich chceme pridať do šalátu alebo ich chceme zmiešať s omáčkou, ktorá ešte nie je pripravená, mali by sme ich opláchnuť vo vode. Ak ich ale chceme ako hlavné jedlo a hneď ich zmiešať s omáčkou, mali by sme ich po varení umývať.

Omáčka na cestoviny

pixabay.com

Poväčšine pridávame hotovú omáčku do cestovín, pre lepšiu chuť.  Skúsme však tentokrát zvoliť iný postup a urobiť to naopak. Cestoviny pridajme do omáčky a následne varme za stáleho miešania 1 minútu. Pre delikátnejšiu chuť pridajme ešte kúsok masla.

Tak, ako sme na začiatku spomínali, existuje veľa druhov cestovín, preto treba prihliadať aj na to, z akej múky sú. Napríklad špagety by mali byť z jemnejšej a iné druhy cestovín zas z hrubšej múky. Dokonca si môžete vybrať aj cestoviny z pohánkovej, ražnej, špaldovej či z rôznej inej múky. Stoja síce viac, ale určite by sme ich mali vyskúšať. Napríklad aj podľa týchto overených postupov, čo poviete?

Pozri aj: Jedzte denne 6 plátkov pečeného cesnaku a uvidíte, čo sa stane s vaším telom už do 24 hodín

                                                                                                                              Zuzu, sovkusom.ru

Najnovšie články