Zázvor je kontroverzná potravina, ktorá je geniálna pri liečbe niektorých ochorení, no dokáže byť doslova zabijakom a spúšťačom tých najväčších problémov, ak sa dostane do nesprávnych rúk v nesprávnom čase. Tieto 4 skupiny ľudí by sa mali zázvoru vyhýbať oblúkom.
Kto nemôže jesť zázvor?
Dva krát by si mali rozmyslieť, či budú jesť zázvor ľudia s hemofíliou, tehotné ženy, ľudia s nízkou pôrodnou hmotnosťou a tí, ktorí užívajú lieky na cukrovku a krvný tlak. Tak, ako môže v niektorých prípadoch koreň zázvoru pomôcť, dokáže aj uškodiť. Pri ľuďoch trpiacich nadváhou vie zázvor účinne dopomôcť k zhadzovaniu prebytočných kilogramov. Proti tukovým zásobám bojuje ako drak, má pozitívny vplyv na metabolické procesy v tele a tým pomáha zbavovať sa nadváhy.
Pozor, tehuľky
Výkonné stimulanty obsiahnuté v zázvore, ktoré sú užitočné pre svaly a tráviace ústrojenstvo, sú však mimoriadne nebezpečné pre tehotné ženy. Napriek tomu, že zázvor je efektívnym ľudovým liekom na rôzne neduhy, v tehotenstve sa jeho konzumácia neodporúča. Obzvlášť nebezpečný je v posledných mesiacoch tehotenstva, pretože môže vyvolať predčasný pôrod.
Slabá krv ho neznesie
Ak trpíte hemofíliou, teda vzácnou genetickou poruchou, pri ktorej máte zníženú schopnosť zrážanlivosti krvi, nemali by ste siahať ani po zázvore a silných zázvorových limonádach. Ide o to, že zázvor zlepšuje krvný obeh. Ak by ste sa poranili, zastaviť krvácanie by mohlo byť zbytočne komplikované. Rovnako by sa ho mali zbaviť aj cukrovkári a ľudia náchylní na vysoký krvný tlak. V prípade, že užívate lieky na jedno alebo druhé ochorenie, zázvor zo svojho jedálnička radšej vylúčte.
Len žiadna panika
Ak patríte do niektorej z týchto skupín, no napriek tomu ste milovníci zázvoru a navyše ho ešte aj často konzumujete, neprepadajte panike. Obľúbenú ostrosť a arómu zázvoru vám v plnej miere vynahradí kajénske korenie. Ak sa vám ani táto alternatíva nepozdáva, konzumujte zázvor aspoň v minimálnom množstve.
Napriek všetkému je zázvor ohromne vzácny. Málokto však vie, ako ho správne používať. Poslúži dokonca v boji proti rakovine. Dokázaný je napríklad jeho účinok na bunky rakoviny vaječníkov. Jeho konzumáciou dokážu ľudia znížiť syndróm dráždivého čreva, ale aj ochrániť telo pred Alzheimerovou chorobou , pretože znižuje rýchlosť straty mozgových buniek.
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku