Šetrí peniaze a priestor. Takto to vyzerá, keď si dom postaví architekt

Dorota Mikulášová

Foto: Simon Wilson

Architekt Daniel Smith už dávno sníval o vlastnom dome. Vytvoril taký, ktorý pripomína prázdniny v prírode. Šetrí peniaze aj priestor, ale nie na dizajne.

Ako píše portál Dwell, architekt Daniel Smith už dávno sníval o tom, že si postaví svoj vlastný dom. Ideálne taký, ktorý by pripomínal novozélandské kiwi baches. Ide o prázdninové bývanie, ktoré predstavuje pokojné miesto pre život a okolitú prírodu plynule zapája do svojho obytného priestoru.

Spolu s manželkou Sam sa teda vydali smerom k tomuto snu a zaparkovala asi hodinu južne od Aucklandu v meste Taupiri, ktoré má len 450 obyvateľov. Tam Daniel objavil to, čomu hovorí úzke a široké miesto s nádherným výhľadom na rieku Waikato a pohorie Hakarimata a premenil ho na River House.  

Dodržali a ešte aj zvýšili

Areál je široký len 13 metrov, takže sme pracovali vo veľmi obmedzujúcich podmienkach,” povedala Sam pre portál ArchiPro. Pôvodne navrhovali dom s rozlohou len 30 m², rýchlo si však uvedomili, že ako rodina budú potrebovať viac priestoru. Nakoniec vznikol príbytok, ktorý je len 28 metrov od brehu rieky. Na spodnom poschodí má skoro 100 štvorcov a na tom ďalšom cez 20.

„Na začiatku boli naším cieľom minimálne dve spálne a kúpeľňa.” Ako píše portál Dwell, všetky tri miestnosti sa nachádzajú na prízemí aj spolu s kuchyňou, ktorá je pokojným srdcom celého priestoru. Tá ponúka nielen malebný výhľad do okolia, no zároveň spája interiér s exteriérom cez dvere, ktoré vedú von.

Foto: Simon Wilson

„Pôvodne sme mali v úmysle vytvoriť krytý priestor, ale ten sa nám do rozpočtu nepodarilo zahrnúť. Aspoň takto máme pocit, že sme vo vonkajšej miestnosti,” povedala Sam pre ArchiPro. Zároveň sa na východnej aj západnej strane domu nachádzajú plošinky, na ktorých sa môžu pohybovať podľa aktuálnej časti dňa či klímy alebo si odtiaľ vyjsť rovno na trávnik.

Nad obytný priestor prízemia manželia pridali aj medziposchodie, ktoré poskytuje viac súkromia a delí domček na dve obytné zóny. Do tejto časti zmestili ešte jednu spálňu, dennú oddychovú časť a kanceláriu.

Celé medziposchodie lemujú otvorené police. Tie pridávajú na útulnosti, a zároveň redukujú neporiadok, ktorý by v neveľkom domčeku mohol vzniknúť. Navyše, po celom dome je roztrúsených množstvo vstavaných úložných priestorov aj úkrytov pre inžinierske siete. 

Zapadá do prostredia

„Chceli sme moderný dom, ktorý by si aj vo vnútri zachoval bachovský nádych.” Z tohto dôvodu si pri materiáloch stanovili tri pravidlá. Všetko bežné a nákladovo efektívne, ako napríklad borovica či sadrokartón, natreli bielou farbou a časti z ocele alebo hliníka čiernou. Prírodné materiály, z ktorých je podlaha alebo obklad ostali vo svojej prirodzenej kráse.

Foto: Simon Wilson

Zvonku mal príbytok vyzerať tak, že zapadá do okolitého prostredia. „Využili sme pri tom materiály, ktoré nie sú drahé, ale ostávajú v kontexte celej lokality.” Najprv teda domček obložili špeciálnym oceľovým materiálom, ktorý je odolný voči poveternostným podmienkam. Navrch potom prišla na mieru robená dažďová clona z cédrového dreva, ktorá pred zrakom iných ukrýva všetko ligotavé.

Modernej budove dáva povestnú bodku šikmá strecha. Tá má podľa webu Mackay Construction zložitý uhol sklonu, ktorý sa zužuje smerom k zadnej časti domu, čo predstavuje dynamický vizuál, keď sa blížite k domu, pričom vytvára ďalší priestor v medziposchodí v zadnej časti.

0
Komentovať