Každá gazdiná chce mať svoj domov v čo najlepšom poriadku. K tomu samozrejme patrí aj dokonalá čistota, ktorá je najmä v kuchyni niekedy ťažko udržateľná. Miesto, kde sa zdržiavame každý deň, je „pod paľbou“ rôznych jedál, ktoré nám pri varení nechávajú nepekné fľaky aj na sporáku. Často samozrejme siahneme po drahých čistiacich prostriedkoch z obchodu, no na tie od teraz môžeme zabudnúť. Tie najlepšie tipy na čistenie sporáka ponúkajú riešenia, vďaka ktorým si vystačíte aj s klasickými domácimi produktami.
Mnohé z týchto trikov možno poznáte vy, vaše mamy či babičky. Sú to rokmi overené návody, ako si pri čistení aj tej najzažratejšej špiny pomôcť s obyčajnými prostriedkami z domácnosti. Nakoniec sa ukáže, že práve tieto najjednoduchšie a najlacnejšie riešenia sú zároveň aj tými najlepšími. Dajte špine červenú a zbavte sa jej rýchlo bez použitia chemikálií.
Prášok do pečiva
Vďaka chemickej reakcii ide takmer o čiastiaci zázrak. Vezmite si prášok do pečiva a celé vrecúško zmiešajte so zopár kvapkami vody. Postačí vám i jedna čajová lyžička, aby ste z prášku vymiešali pastu.
Ak nemáte prášok do pečiva, pokojne ho zameňte za sódu bikarbónu. Takto pripravený domáci prípravok natrite na sporák po tom, čo najhrubšiu špinu zotriete handrou alebo špongiou a horúcou vodou. Pastou sporák dočistite, nechajte pár minút pôsobiť a potom odstráňte zvyšky špiny i pasty mokrou handrou alebo špongiou.
Sóda bikarbóna na noc
Ak máte čas a čistenie sporáku si môžete nechať na ďalší deň, využite tento tip. Zotrite hrubú špinu, sporák nechajte vlhký a celý ho posypte sódou bikarbónou. Nechajte ju pôsobiť celú noc a ďalší deň ju len jednoducho zotrite.
Kratšia verzia je posypať sporák sódou a prikryť celú plochu sporáka uterákom namočeným v horúcej mydlovej vode. Nechajte pôsobiť aspoň pol hodinku a následne všetko zotrite.
Ocot je poklad
Ocot si poradí aj s tou najodolnejšou špinou a dokonca neutralizuje aj nepríjemné zápachy. Stačí naliať ocot do fľaše s rozprašovačom a nastriekať ho na celú plochu sporáka. Nechajte ho pôsobiť, pokojne aj 15 až 20 minút a potom ho špongiou zotrite.
Môže sa stať, že špina je ozaj extrémne pripálená. V tom prípade je skvelým nápadom skombinovať ocot a sódu bikarbónu. Najprv sporák posypte sódou a potom na ňu nastriekajte ocot. Nechajte pôsobiť aj 20 až 30 minút a potom ju pomocou mokrej handry poriadne odstráňte. Nielenže sa zbavíte nečistoty, nemusíte sa báť ani nepríjemného zápachu, ktorý často ostáva po kúpených čistiacich prostriedkoch.
Olej
Aj rastlinný olej vám môže veľmi dobre poslúžiť. Jednoducho naukladajte papierové obrúsky na plochu sporáka a pokvapkajte ich rastlinným olejom, najlepšie je ho ale nastriekať pomocou rozprašovača. Nechajte pôsobiť pokojne aj niekoľko hodín a následne olej špongiou odstráňte. Potom použite obyčajný prostriedok na riad a znova sporák pretrite a dosucha utrite. Získate tiež krásny lesk povrchu a zbavíte sa mastnoty.
Citrón a soľ
Pomáha najmä na mastné formy znečistenia. Rozrežte citrón na polovicu a sporák posypte kuchynskou soľou, ktorá zlepší čistiaci účinok a zároveň malými drsnými čiastočkami lepšie odstráni zaschnutú špinu. Potom vezmite citrón a reznou stranou šúchajte sporák. Potom ešte poriadne vytlačte zvyšnú šťavu a nechajte pôsobiť asi 10 minút. Na záver jednoducho pretrite mokrou špongiou a utrite dosucha kuchynskou utierkou. Tú krásnu vôňu si určite zamilujete.
zdroj: babskeveci.sk (Jana L)
Nahlásiť chybu v článku