Medzi troma základnými zložkami potravy (cukor, tuky a bielkoviny), ktoré uspokojujú potreby človeka sa v tomto článku chceme zamerať na prvú spomínanú, na cukor. Je síce najväčším dodávateľom energie v našom tele, ale určite ste už niekde započuli čo-to o jeho škodlivosti. Ale keď je tak (doslova) rafinovane biely..
Procesom rafinácie ostane síce biely, ale bez bielkovín, vitamínov a ukladá sa vo forme tuku. Azda už len toto je dostatočne odstrašujúci fakt. Spotreba tohto produktu, dokonca vyvolávajúceho závislosť, stále nepríjemne stúpa. V roku 1985 bolo ročne spotrebovaných 100 miliónov ton, dnes je to už vyše (!) 160 miliónov.. Priemerný Slovák údajne prijme ročne okolo 40 kg cukru, čo je oproti norme 4-5 x viac.
Za posledných 20 rokov v EÚ priama spotreba cukru klesla, ale to neznamená, že sa cukru aj skutočne menej konzumuje. Častokrát je cukor úmyselne pridávaný do rôznych výrobkov, ďalej ho nájdeme v pečive, cestovine, obilninách, ryži, zemiakoch, ..
Prvý človek, ktorý cukor označil ako toxín, bol Dr. Robert Lustig. Tvrdil, že sa tento sladký jed správa v našom tele ako akýkoľvek iný toxín, napríklad alkohol. Preto môže rovnako poškodzovať naše zázračné telo.
Vzhľadom k tomu, že sa skutočne správa v našom tele ako droga, ľudia, ktorí si to neuvedomia v dostatočne skorom čase, si môžu postupne podávať ruky s rôznymi ochoreniami, ku ktorým výrazne prispieva. Spôsobuje obezitu, ktorá je dnes označovaná ako jeden z najväčších zdravotných problémov. Kamaráti sa s kardiovaskulárnymi ochoreniami, rakovinou, oslabuje imunitný systém, prispieva k demencii.
Takisto poškodzuje náš nejeden orgán: pečeň, pankreas, žalúdok, obličky. Znižuje hladinu dobrého cholesterolu a, naopak, zvyšuje hladinu toho zlého. Prispieva ku tvorbe nenávidených akné, cukrovke, problémom so zrakom, .. To, že kazí aj naše zuby, vie snáď každý. U detí dokonca hrozí hyperaktivita. Nezdá sa vám niekedy, že ste príliš podráždení, nervózni, prípadne až agresívni? Aj toto môže mať pokojne na svedomí nadmerná konzumácia bieleho rafinovaného cukru.
Chceli by sa veľkým, veľkým oblúkom vyhnúť týmto všetkých ochoreniam? Veľmi svojmu telu prospejete, ak začnete dávky cukru pomaly znižovať a znižovať. Až napokon zistíte, že ho vlastne nemusíte používať takmer vôbec. Náhrad jesto neúrekom, môžete skúsiť napríklad med, hnedý cukor (ktorý ale niekedy môže byť obyčajným bielym, len šikovne zafarbeným..), trstinový, či hroznový cukor, stéviu, agave, melasu, javorový sirup, .. Všetko to možno bude stáť o čosi viac, no napokon určite zistíte, že sa to vypláca. Telo sa vám odvďačí.
zdroj: babskeveci.sk, interez.sk (Lucia M.)
Nahlásiť chybu v článku