V ktorom štádiu zrelosti je banán najzdravší a najvhodnejší na jedenie?

Lucia Mužlová

Niekto má rád zrelé, sladké banány, niekto zase tvrdšie, ktoré nie sú až také sladké. Kým k nám banán prejde dlhú cestu až z exotických krajín, prechádza premenou. Odtrhnú ho, kým je ešte zelený, no po ceste k nám pomaly žltne, až ho zrazu môžeme nájsť v obchodných reťazcoch. Mnoho ľudí v obchodoch siaha po zelenších banánoch, pretože to v nás evokuje čerstvosť. Viete ale, ktoré štádium zrelosti je pre vás najvhodnejšie a najzdravšie?

banan5
corporate.target.com

Nutričné vlastnosti banánov sa menia počas rôznych štádií zrelosti. Čím sú zrelšie, tým sú sladšie, čo nie je žiadna novinka, pretože je to tak v prípade asi každého ovocia. Enzýmy v banánoch časom postupne rozkladajú škroby, ktoré vo všeobecnosti nie sú sladké, ale pri tejto reakcii sa menia na cukor – teda fruktózu. Čím sú zrelšie, tým sú pre vaše črevá stráviteľnejšie.

banan4
healthyfoodbenefit.com

Japonskí vedci nedávno prišli so štúdiou, v ktorej dokázali, že čím je banán zrelší, tým viac obsahuje antioxidantov ako jeho „nezrelšie“ štádiá. Neviem ako vy, ale ja doslova prezreté banány, ktoré majú na sebe tmavohnedé fľaky, nemusím. Môj názor sa ale začína meniť, keďže banány , ktoré už majú hnedastú šupku, produkujú tzv. TNF, alebo aj Tumor necrosis factor (Faktor nádorovej nekrózy- pozn. redakcie).

banan1
quora.com

Je to špecifická látka, ktorá bojuje s rakovinou a abnormálnymi bunkami. To znamená, že čím tmavší banán, tým väčší bojovník s rakovinou. Taktiež je dokázané, že zrelý banán posilňuje imunitu až osemkrát viac ako čerstvý banán.

banan2
health101.org

Samozrejme, treba vedieť aj odhadnúť tú správnu zrelosť, aby sa nestalo, že budete jesť banán, ktorého šupka bude takmer celá hnedá. Vtedy je to signál, že ste tú správnu dobu proste prešvihli. Takže v akom štádiu treba konzumovať banány? Keď sú plne dozreté a majú už na šupke hnedé fľaky. Možno pre väčšinu nepredstaviteľné. Áno aj pre mňa.

banan3
thesugarmuse.com

Je však potrebné poznamenať, že nie pre všetky kategórie ľudí je vhodný práve zrelý, sladký banán. Cukrovkári by si mali dávať pozor a skúsiť napríklad zjesť banán s kúskom masla. Maslo totiž spomaľuje vstrebávanie cukru do krvného obehu, a tak by nemali hroziť žiadne komplikácie.

banan6
fruit-crops.com

V akom štádiu zrelosti máte radi banány vy?

zdroj: babskeveci.sk, interez.sk 

Najnovšie články