Vedci, ktorí sa zamieravajú na skúmanie ľudského tela a faktorov, ktoré ovplyvňujú naše zdravie sú nekompromisní. Zdravému človeku denne stačia len 3 g soli, inak solenie považujú za nepotrebné. Rovnaký názor majú aj lekári, ktorí často varujú pred solením a odporúčajú prijímať stravu bez tejto suroviny „nad zlato“. Aká je však pravda a ako vplýva vyradenie soli z jedálnička na zdravého človeka? 28-ročná žena sa tento experiment rozhodla podstúpiť.
Aj keď výzva trvala len 15 dní, táto žena zaznamenala zaujímavé zmeny na vlastnom tele. Aj keď sa soli nedá vyhnúť úplne, pretože je obsiahnutá takmer všade, dá sa jej príjem znížiť na absolútne minimum, takže ju prijmeme len zo stravy, ktorá jej má nízky obsah.
Náš „pokusný králik“ má 28 rokov, neje rýchle občerstvenie, je chorá asi dva krát do roka, stravuje sa normálne, pije asi liter a pol vody denne, raz do týždňa sa venuje športu alebo fyzickej aktivite, zvyčajne má dostatok spánku a vo všeobecnosti sa považuje za zdravého jedinca, ktorý je však občas práceneschopný kvôli chorobe.
Čo jesť?
Úplne na začiatku bolo potrebné zredukovať veci, ktoré sa nachádzali v chladničke. Ako prvé boli vyradené zavárané uhorky, salámy a mäsové výrobky, paštéty, syry, olivy, domáca masť, majonéza, kečup, horčica, zaváraniny a suroviny v plechovkách. Aj keď to v chladničke spôsobilo prievan, od teraz je v nej miesto na ovocie, zeleninu, mlieko, mliečne výrobky, tvaroh, vajcia alebo smotanu.
Spôsob prípravy jedál je tiež obmedzený, pretože si musíte zvyknúť na to, že cestoviny varíte v neosolenej vode, musíte vyradiť predpripravené zmesy korenia alebo dresingy. Zdá sa, že zelenú by teraz mali dostať všetky sladkosti. Zmierte sa však s tým, že väčšina keksov má náplne obsahujúce dosť soli. Nežiadúce sú tiež sušienky, výrobky obsahujúce arašidy alebo sladké nátierky.
Vhodná je teda konzumácia čerstvého lebo sušeného ovocia, orechov, mliečnych výrobkov, cestovín, zemiakov, zeleniny, vajec a mäsa. Jedlo môžete dochutiť cesnakom, koreninami, bylinkami, citrónovou šťavou či mletou horčicou zmiešanou s vodou.
Zmena chutí
Väčšinu dní bolo hlavnou zložkou experimentálnej stravy kuracie mäso s pohánkou či zemiakovou kašou. Mladá žena, ktorá sa odhodlala pre tento „výskum“ si však na chuť bez soli pri takomto druhu jedál nezvykla ani v 15. deň. Kladne však hodnotí zlepšenie chuti ovocia a zeleniny. Uhorky bez soli sa zrazu zdajú voňavejšie, šťavnatejšie a akési maslové – presne také, ako v detstve. Paradajky chutia lepšie vďaka sladkej chuti a pozitívne hodnotenia dostal i tvaroh alebo smotana s bylinkami.
Tlak
Počas trvania testu sa pri meraní tlaku každý deň nezistili žiadne zmeny. Aj keď sa neodporúča soliť ľuďom s vyšším tlakom, pretože soľ ešte viac zvyšuje tlak, v tomto pokuse sa táto teória nepotvrdila.
Kardiovaskulárny systém
Diéta bez soli by mala spôsobiť pozitívnu zmenu v našom kardiovaskulárnom systéme. Nižší obsah soli v potrave znižuje riziko srdcových ochorení alebo mozgovej príhody. Pred začatím diéty bez soli hlavná aktérka pokusu urobila zopár záznamov o jej srdcovej frekvencii v pokoji a následne zvýšenej frekvencii po 30. drepoch. Po ukončení 15-dňovej diéty sa srdcová frekvencia nezvýšila po fyzickej aktivite až tak veľmi, ako v období pred začatím diéty, no výsledky neboli nejako výrazne odlišné a ide o minimálne odchýlky.
Váha
Prijímaním potravy s minimálnym možným obsahom soli bolo predsalen prospešné. Po prvom týždni bol zaznamenaný úbytok 1,5 kg a v druhý týždeň bola žena o ďalšie kilo a pol ľahšia. Celkovo tak stratila 3 kg za 15 dní, čo je veľmi príjemná skutočnosť.
Bolesť hlavy
28-ročná žena sa pred začatím testu stretávala s pomerne častou bolesťou hlavy v časoch, keď zažívala stres alebo bola príliš dlho na slnku. Aj počas testu sa prihodilo zopár udalostí, kedy zažila vysokú mieru stresu a cielene sa vydala na dlhšie prechádzky na slnku. Bolesť hlavy síce extrémne neutíchla, no bola skôr tlmená, nie pichľavá a prebiehala v celej oblasti hlavy. Pred diétou bez soli išlo o bolesť na špecifických miestach.
Opuch tváre
Azda najlepšie výsledky okrem schudnutia boli zaznamenané v rámci výzoru tváre a stavu pokožky. Pokožka bola viac oddýchnutá a kruhy pod očami zmizli! Stratili sa aj zvyčajné vačky pod očami a aj po prebudení nebola tvár tak opuchnutá. Žena priznáva, že vyzerá oddýchnuto a vyspato aj v prípade, že nestihla ideálnych 8 hodín spánku a mohla si dovoliť len 5-hodinový spánok.
Rady by ste vyskúšali podobný experiment aj vy? Podľa slov hlavnej aktérky ju nepotešili len pozitívne výsledky najmä čo sa týka váhy a zmene tváre. Radosť má i zo svojej pevnej vôle, odhodlania a zistení, že je schopná sa na dva týždne vzdať svojich obľúbených jedál. Príjemná očista, ktorá priniesla ovocie.
Jana, adme.ru
Nahlásiť chybu v článku