Buď to robíte vy, alebo ste si všimli, že to robí niekto iný, ale určite ste už počuli o zbieraní „peny“ z vývaru, aby bol číry. Je to však naozaj potrebné?
Ako píše portál Huffpost, veľa ľudí využíva lyžicu alebo sitko na to, aby z povrchu polievky zbierali „penu“, ktorá v skutočnosti predstavuje usadené bielkoviny z mäsa spojené s tukom. Tie sa počas varenia spájajú do peny, ktorá stúpa na povrch vývaru a v závislosti od iných ingrediencií sa neskôr stále zväčšuje. Je však naozaj potrebné vybrať ju z polievky?
Je to potrebné?
Bryan Quoc Le, potravinový vedec vysvetlil, že zbieranie tejto peny z vývaru je hlavne na „kozmetické účely“, teda na to, aby bola polievka číra. McKenzie Johnson, šéfkuchárka/inštruktorka na kulinárskej škole Auguste Escoffier School of Culinary Arts vysvetlila, že ak ju neodstránite, kým začne polievka silno vrieť, môže sa stať, že padne na dno a už nebude schopní ju odstrániť. Dodáva tiež, že táto pena môže ovplyvniť chuť polievky, alebo jej pocit v ústach, a tak ju odporúča zbierať, kým sa to dá.
Potravinový vedec Brian Chau z Chau Time však ľudí uisťuje, že táto pena nemá žiaden vplyv na zdravie človeka a ak ju v polievke necháte, nič sa vám nestane. „Príchuť je subjektívna pre každého človeka a niektorým ľuďom tieto bielkoviny, ktoré plávajú na vrchu, môžu chutiť. Ľudia môžu vyskúšať polievku s penou a bez nej a rozhodnúť sa. Domáci kuchári môžu ušetriť čas tým, že ju nebudú zbierať,“ povedal vedec.
Nahlásiť chybu v článku