Masť dokáže liečiť chrípku a rinovírusy. Ak ste to ešte nepočuli, čítajte pozorne. Živočíšny tuk v jeho najpravdivejšej podobe je naozaj zdravý. A nielen v období chrípok a vírusov, ale v správnom množstve aj po celý rok.
Odolnosť tela voči chorobám stúpa priamo úmerne s dostatočnou konzumáciou tých správnych potravín. Okrem citrónov a množstva zeleniny by ste si teda mali dopriať aj dostatok bravčovej masti. Mýty o nebezpečenstve tohto živočíšneho produktu sa začali nadobro rozptyľovať už pred pár rokmi. Dnes vieme stále viac a viac.
Mýty o nebezpečenstve masti
Sadlo, masť, živočíšny tuk – to všetko je tučné. No naše telo potrebuje aj tučné, aby metabolizmus a cholesterol dokázali pracovať správne. O masti sa hovorí aj ako o tuhom cholesterole. Áno, obsahuje veľa tuku, no takisto ho obsahuje aj množstvo ďalších produktov živočíšnej výroby – od domácich klobások a huriek až po chrumkavo upečenú krkovičku. Tak napríklad taká bravčová masť sa zúčastňuje hematopoézy a tvorí základ intercelulárnych membrán.
Na rozdiel od všeobecného verejného presvedčenia množstvo nebezpečne zvyšujúceho cholesterolu nie je v masti až také veľké. Tak napríklad 100 g masti obsahuje 70-100 mg cholesterolu. Taká hovädzia pečeň, považovaná za pomerne zdravú lahôdku, ho obsahuje na také isté množstvo 240-400 mg!
Dôležité však nie je ani tak množstvo prijatého tuku, ale skôr úroveň hormonálnej rovnováhy a metabolizmu cholesterolu. Ak teda hovoríme o výhodách tuku, rozhodne je reč o tom čerstvom. Vo všetkých ostatných prípadoch reč o zdravom stravovaní byť nemôže. Slaninu a iné produkty rozhodne konzumovať nemusíte. Teda v prípade, že chcete byť zdraví.
Nie je tuk ako tuk
S tukmi treba narábať opatrne. Oproti slanine je taká bravčová masť takzvanou dlhodobou kalóriou, pretože sa rýchlo absorbuje, rozpadne a poskytne dlhodobý pocit sýtosti. Denná norma prijatého tuku by sa mala pohybovať niekde medzi 20-80 mg. Množstvo závisí, samozrejme, aj od úrovne fyzickej aktivity.
Namiesto chlebíka s maslom si teda radšej doprajte chlebík s masťou. Svojmu telu okrem iného dodáte poriadnu dávku toho, čo sa nazýva aj prevenciou proti chrípke alebo nachladnutiu. Ak na chleba nasekáte cesnak alebo cibuľku, imunita je za vodou. Prirodzene, takéto jedlo nie je najvhodnejšie pred spaním, doprajte si ho teda radšej na raňajky alebo na obed.
Vedci z University of De Montfort dokázali, že pri varení je bravčová masť bezpečnejšia a zdravšia, ako rastlinné tuky – teda maslá a oleje. Vplyvom tepla sa totiž do rastlinných tukov uvoľňujú karcinogény. Ak neviete presne odhadnúť mieru horúčosti, potom si smažením na rastlinných olejoch zvyšujete riziko onkologických ochorení, kardiovaskulárnych ochorení či dokonca potlačenia mozgových funkcií. Čo je však ešte horšie, tieto látky sa hromadia v bunkách a zvyšujú ich deštruktívny potenciál. Na spracovanie tukov pri vysokých teplotách je teda oveľa vhodnejší živočíšny tuk.
Akokoľvek neuveriteľne to znie, vyzerá to tak, že masti svitá na lepšie časy. A tak je krajec chleba s masťou zrazu novou alternatívou zdravšej výživy! Čo si o tom myslíte? Dajte nám vedieť v komentároch.
zdroj: babskeveci.sk (M)
Nahlásiť chybu v článku