POZOR! Vypínate doma radiátory, aby ste ušetrili? Po tomto s tým hneď prestanete

TASR

Foto: pixabay

Spotrebu energie treba znižovať s ohľadom na zdravie, pripomína Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Odborní pracovníci v tejto súvislosti pripravili viaceré odporúčania, ktoré obyvateľom počas šetrenia energie pri vykurovaní a ohreve vody zabezpečia zdraviu adekvátny tepelný komfort, mikroklimatické podmienky a vhodnú teplotu vody.

Článok pokračuje pod videom ↓

Optimálna teplota v interiéri počas chladného počasia je podľa odborníkov 20 stupňov Celzia a nie nižšia ako 18 stupňov Celzia. „Napríklad pri odpočinku, čítaní knihy, aktivitách za písacím stolom či sledovaní televízie je optimálna teplota 22 stupňov Celzia.“ Upozorňujú, že pri nižších teplotách sú v riziku najmä starší ľudia, deti a ľudia s oslabeným imunitným systémom.
Rozdiel teplôt vo vnútorných a vonkajších priestoroch by nemal byť väčší ako päť stupňov Celzia.

Ľudia by si mali dávať pozor na túto vec

„Týmto sa zabráni kondenzácii pary na vychladených miestach. Optimálna miera vlhkosti vzduchu v miestnosti je medzi 40 až 60 percent,“ vysvetlili odborníci s tým, že pre optimálnu klímu je potrebné sledovať aj vlhkosť. Varujú pred vznikom plesní, ktoré môžu byť zdrojom toxických látok. Rizikové sú podľa odborníkov z tohto pohľadu najmä kúpeľňa a kuchyňa, kde je vyššia vlhkosť.

„Varenie, sušenie bielizne, sprchovanie či intenzívne cvičenie zvyšujú vlhkosť vzduchu, čomu treba prispôsobiť aj režim vetrania,“ doplnili. Miestnosti je potrebné vetrať podľa využívania trikrát až štyrikrát denne, pričom dĺžka závisí od vonkajšej teploty. „Od decembra do februára postačí nárazové vetranie päť až desať minút.“ Neodporúča sa znižovať teplotu ohrievanej vody v bojleri či výmenníkovej stanici v bytovom dome pod 50 stupňov Celzia.

Odborníci majú dôležité rady

„Pokiaľ je teplota teplej vody udržiavaná pod 45 stupňov, vo vode významne narastá riziko množenia zdraviu škodlivých baktérií tzv. legionel, ktoré môžu spôsobiť závažný zápal pľúc,“ upozornili odborníci. Pripomínajú aj dôležitosť správneho stravovania a zásady bezpečnosti pri príprave a manipulácii s potravinami.

„Snaha o úsporu energie nesmie ísť na úkor zásad bezpečnosti potravín vrátane pokrmov. Napríklad na umývanie kuchynských pomôcok, riadov, pracovných plôch, zariadení, ale aj na umývanie rúk je dôležité použiť teplú tečúcu vodu. Je potrebné byť naďalej dôkladný pri varení a ohrievaní pokrmov.“ Taktiež je dôležité naďalej skladovať potraviny pri bezpečnej teplote v chladničke a mrazničke.