Vianočné sviatky sú časom, kedy sa naše dni točia najmä okolo priateľov, rodiny a samozrejme, aj okolo jedla. Avšak, veľa z našich vianočných dobrôt a jedál môže mať vysoký obsah kalórií, no zato málo výživných látok a vitamínov, ktoré naše telo potrebuje.
Jedným zo spôsobov, ako odolať nezdravým sladkostiam a jedlám, ktoré sú spojené s Vianocami, je začleniť do každého jedla viac bielkovín a zároveň obmedziť príjem sacharidov a tukov. Budete sa cítiť plnší, takže budete jesť menej, čo znamená aj menej snackov.
„Bielkoviny sú dôležité preto, lebo vám pomáhajú budovať a udržiavať svalovú hmotu. Sú základom pre kosti, svaly, pokožku, krv aj spojivové tkanivo. Vo všeobecnosti sa dospelým jedincom odporúča jesť okolo 150 až 170 gramov bielkovín denne, no príjem bielkovín ovplyvňuje aj vek či úroveň fyzickej aktivity. Potraviny bohaté na bielkoviny, ako sú mäso, hydina, vajcia, strukoviny a semiačka sú tiež dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu E, železa, zinku či horčíka. Keď pridávate do vašich jedál bielkoviny a zároveň obmedzujete prázdne kalórie, získavate úžitok aj z ďalších živín, ktoré vaše telo potrebuje,“ približuje Susan Bowermanová, riaditeľka pre vzdelávanie v oblasti výživy spoločnosti Herbalife Nutrition
Tipy ako jesť viac bielkovín v čase, keď na vás na každom kroku striehnu vianočné pokušenia:
Raňajky bohaté na bielkoviny
Začnite deň raňajkami s vysokým obsahom bielkovín – stačiť by malo okolo 25 gramov. Namiesto sladkých cereálií si namiešajte výživný proteínový kokteil alebo do ovsených vločiek zamiešajte proteín v prášku. Štúdie naznačujú, že raňajky bohaté na bielkoviny pomáhajú nielen udržať pocit sýtosti celé doobedie až do času obeda, ale môžu dokonca pomôcť obmedziť príjem jedla v priebehu dňa. Spoločnosť Herbalife Nutrition v rámci svojho portfólia ponúka rôzne výživové produkty bohaté na bielkoviny. Vyskúšať môžete na raňajky napríklad kombináciu ich proteínového kokteilu F1, bylinného čaju a bylinného nápoja s Aloe.
Zdravé desiaty a olovranty
Nevyrazte na prázdninové rodinné stretnutia hladný. Pred odchodom si doprajte výdatný snack, napríklad obyčajný grécky jogurt alebo nízkotučný tvaroh s ovocím. Takisto nikde nie je napísané, že si nemôžete so sebou vziať olovrant s vysokým obsahom bielkovín, napríklad hrsť nesolených mandlí, pražené sójové bôby či proteínovú tyčinku.
Dobrá voľba vianočných jedál
V rámci príloh sa skúste vyhnúť napríklad bielej ryži, bielemu chlebu, zemiakovej kaši či cestovinám z bielej múky. Namiesto toho skúste zdvojnásobiť príjem strukovín, chudého mäsa, cestovín z čiernej fazule či sójových alternatív k mäsu. Skúste svoje hlavné jedlá obohatiť o bielkoviny, napríklad o chudé kuracie mäso alebo netradične o morské plody, pridať môžete aj Edamame sójové bôby, tofu či iné obľúbené strukoviny.
Pamätajte, že cez sviatky by ste nemali poľaviť ani vo svojej fitness rutine. Aj keď je toto obdobie ako stvorené na ničnerobenie, verte, že po cvičení sa budete cítiť oveľa lepšie.
Raňajková inšpirácia – Omeleta s pestom, paradajkami a halloumi
Ďalšie inšpirácie na zdravé raňajky, desiaty či olovranty nájdete na stránke Herbalife Nutrition, prípadne môžete nápady na zdravé stravovanie čerpať aj z Kuchárky Herbalife Nutrition.
O Susan Bowermanovej
Susan Bowermanová, MS, RD, CSSD, CSOWM, FAND, je riaditeľkou pre vzdelávanie a školenia v oblasti výživy spoločnosti Herbalife Nutrition. Je jednou z hlavných autoriek na blogoch spoločnosti I Am Herbalife Nutrition a Discover Good Nutrition.
Susan je registrovanou dietologičkou, držiteľkou dvoch certifikátov rady Akadémie výživy a dietetiky – je certifikovanou špecialistkou na športovú dietetiku a certifikovanou špecialistkou na obezitu a reguláciu hmotnosti a je tiež členkou Akadémie.
Susan získala svoj bakalársky titul s vyznamenaním z biológie na University of Colorado a magisterský titul so zameraním na stravovanie a výživu na Colorado State University. Následne absolvovala stáž zameranú na dietetiku na University of Kansas. Intenzívne sa venovala učeniu, vytvorila tiež vzdelávacie programy pre jednotlivcov, skupiny a odvetvie v oblasti jej expertízy, vrátane podpory zdravia, regulácie hmotnosti a športovej výživy.
Susan bola tiež konzultantkou pre v tej dobe Los Angeles Raiders (dnes Las Vegas Raiders) počas 6 sezón a 2 roky prispievala svojím stĺpčekom do sekcie zdravia v denníku Los Angeles Times. Je spoluautorkou 23 výskumných štúdií, 14 knižných kapitol a je tiež spoluautorkou 2 kníh vydaných pre verejnosť „What Color is Your Diet?“ (2001) a „The L.A. Shape Diet“ (2004), ktorých autorom je David Heber (knihy boli vydané vydavateľstvom Harper Collins).
PR článok Herbalife
Nahlásiť chybu v článku