Milujete sa zvŕtať v kuchyni, pri sporáku či pri rúre, lenže neradi čistíte zeleninu, ovocie či orechy? Dôvod pozná každá žena. Niekedy je náročnejšie poradiť si s nepodarenou mrkvou ako očistiť mäso. S týmito perfektnými trikmi to však nebude problém. Tušili ste, na čo všetko sa dá použiť drôtenka?
Ohoľte mrkvu!
Umyte mrkvu, umiestnite ju na pracovnú dosku a vezmite obyčajnú drôtenku na riad. Poriadne ňou mrkvu pošúchajte a po špinavej vrchnej vrstve nebude ani stopy. Mrkva bude čistá za pár sekúnd a vy sa už nemusíte trápiť s prácnym oškrabávaním nožíkom.
Ach, tie škrupinky!
Neznášate škrupinky z vajec a zo všetkého najviac vám robí problém niekde začať? Umiestnite uvarené vajíčka do malej nádoby a silnejšie ňou zatraste. Škrupinka sa vám načne sama a na dôvažok časť z nej už z vajíčok aj stihne odpadnúť.
Citrusové kôrky
Citrusy majú väčšinou hrubšiu kôrku, ktorá navyše drží na dužine pevne ako kliešť. Aj očistiť citrusy je jednoduché, ak viete ako na to. Položte pomaranč, citrón alebo grapefruit na dosku, rozrežte ho pozdĺž kôry tak, ako vidíte na obrázku. Pod šupku vložte lyžicu a zatiahnite. Kôra zíde dole sama. To isté urobte aj s druhou polovičkou ovocia.
Lepkavá šupka z varených zemiakov
Toto naozaj nie je nič príjemné a najmä vtedy, keď sa najviac ponáhľate. Ošúpať šupku z uvarených zemiakov je niekedy poriadny kríž. Aby ste si to uľahčili, vložte po uvarení zemiaky do studenej vody a nechajte ich tam celkom vychladnúť. Potom vám jemná šupka pôjde dole krásne aj sama.
Vyzlečený cesnak
Pritlačte na hlavu cesnaku polievkovú lyžicu. Strúčiky sa pod tlakom pekne oddelia jeden od druhého. Ošúpať však cesnak bude tá náročnejšia vec. Vezmite si misku alebo inú uzatvárateľnú nádobu, uzatvorte poklop a poriadne pretrepte. Väčšina cesnakových šupiek sa oddelí od strúčikov sama. Ostať by mali len tie, ktoré odstránite najľahšie, pretože strúčik tesne obopínajú a sú najhrubšie.
Zatvorené pistácie
Dostala sa vám do rúk pistácia, ktorá nie je poriadne načatá? V žiadnom prípade nepoužívajte zuby ani nožík. Vezmite si jednu polovicu z už olúpanej pistácie a jemne ju postrčte do dierky. Pukne sama a môžete ju poľahky vylúpnuť. Perfektné!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), sovkusom.ru
Nahlásiť chybu v článku