Pohánka je obilnina, ktorá obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov, aminokyselín, užitočných sacharidov a polynenasýtených tukov. Vďaka týmto látkam má pozitívne účinky na organizmus a navyše ako jedna z mala potravín nepodlieha modifikácii génov a ošetreniu pesticídmi. Portál Adme uvádza dôvody, prečo by sme mali túto potravinu zaradiť do svojho jedálnička.
Pomáha pri chudnutí
Ak sa snažíte schudnúť, rozhodne by ste si mali popri cvičení zaradiť pohánku do svojho jedálnička. Okrem toho, že je výživná a dodá vám energiu potrebnú na tréning, budete mať dlhodobo pocit nasýtenosti. Okrem toho neobsahuje veľa kalórii a má diuretický účinok, teda napomáha vylučovať toxíny z tela von.
Zlepšuje stav ciev
Pohánka obsahuje rutín, ktorý pomáha posilňovať cievy a znižuje riziko vzniku rôznych patológií. Navyše obsahuje aj kremelec, ktorý pomáha čistiť cievy a železo, ktoré je potrebné pre normálne fungovanie obehového systému. Vďaka týmto účinkom mnohí lekári odporúčajú pohánku tehotným ženám a ľudom po operácii. Navyše sa dokázalo, že pohánka pomáha znižovať hladinu cholesterolu.
Dodáva telu silu
Pohánka obsahuje proteín, tým pádom je výborná ako náhrada mäsa pre vegetariánov. Táto obilnina zvyšuje výkonnosť a silu, preto je vhodná nie len pri fyzickej aktivite, ale aj pri duševnej. Navyše po jej konzumácii budete mať pocit ľahkosti, preto si ju môžete dopriať aj tesne pred športom.
Upokojuje a prispieva k dobrej nálade
Pohánka sa odporúča aj pri depresii, pretože má pozitívny účinok na centrálny nervový systém. Pomáha zmierniť stres a upokojiť telo. Navyše táto obilnina obsahuje cholín, ktorý prispieva ku koordinovanej práci nervového systému a mozgu.
Podporuje trávenie
Pohánka vďaka kyseline citrónovej a jablčnej zlepšuje trávenie, preto je vhodná pre ľudí, ktorí majú žalúdočné potiaže. Kyselina nikotínová zas zlepšuje metabolizmus a urýchľuje syntézu proteínov, tukov a sacharidov, zatiaľ čo škrob a vláknina zmierňuje zápchu a nadúvanie. Navyše pravidelnou konzumáciou pohánky znižujete riziko vzniku rakoviny čriev.
Zlepšuje stav pokožky, nechtov a vlasov
Ak si chcete udržať dlho mladistvý vzhľad, rozhodne by ste mali túto potravinu zaradiť do jedálnička. Pohánka totiž obsahuje vitamín E, rutín, mangán, antioxidanty a flavonoidy, ktoré pomáhajú pokožke ostať pružnou. Navyše tým, že sa zlepší váš krvný obeh, bude vaša pokožka vyzerať sviežo a žiarivo. Vďaka zinku vitamínov A a B budú zas vaše vlasy pevné a zdravé. Vápnik vám zas zabezpečí zdravé zuby, kosti a nechty.
Znižuje hladinu cukru v krvi
Kedže má pohánka nízky glykemický index, pomáha k zníženiu hladiny cukru v krvi, čím je obzvlášť vhodná pre cukrovkárov. Pri tejto chorobe sa odporúča hlavne zelená pohánka.
Nahlásiť chybu v článku