Kuchyňa je miesto, odkiaľ by sme najradšej vychádzali s príjemným pocitom, že sme vytvorili hotové umelecké dielo. Nielen výzorovo, ale najmä chuťovo. Občas sa nám však pritrafia nejaké nehody a vtedy – priznajme si – by sme sa najradšej od hanby prepadli. Niet nad rôzne tipy a triky, ktoré nám vedia pomôcť či už s dekoráciou domova alebo jeho čistením. Prinášame vám preto nápady, ktoré v kuchyni uričte oceníte.
Najjednoduhší spôsob, ako upiecť úžasné zemiaky
Zemiaky rozrežte na polovicu, dochuťte obľúbeným korením, prípadne zvoľte len soľ a nejaké bylinky a pokvapkajte olivovým olejom. Zemiaky pečieme otočené rovnou plochou nadol pri 205 °C asi 30-40 minút.
Rýchle cestoviny na panvici
Na širšej ploche sa cestoviny urobia rýchlejšie. Navyše, na internete nájdete kopec receptov, ako si urobiť cestoviny od výmyslu sveta priamo na panvici. Alebo ste už skúšali?
Chutná zelenina
Naozaj vynikajúcu zeleninu si môžete pripraviť aj v rúre, kedy ju pred tepelnou úpravou očistite a opláchnite, dochutťe a dajte piecť. Je fajn použiť papier na pečenie a zeleninu pečieme 20-30 minút pri teplote 180 °C.
Mraznička je ozajstým pomocníkom
Vedeli ste, že si môžete zmaziť takmer hotovú polievku? Určite viete, že sú dni, kedy by ste namiesto seba potrebovali v kuchyni kuchára, lebo nestíhate, máte málo času, no hladné krky treba nakŕmiť. Polievku, prípadne nakrájané suroviny, si jednoducho zmrazte.
Mrazená večera
Zmraziť si môžete aj marinády na mäso, prípadne rovno aj s mäsom. Rýchla večera bude konečne naozaj rýchlou večerou.
Sladké chladné pokušenia
Napadlo by vás niekedy spojiť obľúbenú sladkosť, napríklad čokoládu s karamelom a lieskovcami so zmrzlinou? Sladkosť môžete buď jednoducho nakrájať na menšie či väčšie kúsky a a zmiešať, alebo to všetko šupnite do mixéra a máte hotovo. Nezabudnite na šľahačku, dobrú chuť!
Domáce pečené tortily
Tortily si nakrájajte na trojuholníčky a pofŕkajte olejom, posypte soľou. Pečieme ich v rúre predhriatej na 230 ° C cca 10 minút. Už len doladiť omáčkou a hotovo.
Šťavnatý losos
Ak chcete, aby bol losos šťavnatý a dobre na ňom držala strúhanka, obaľte ho predtým v gréckom jogurte. Bude naozaj vynikajúci!
Dokonale uvarené vajíčko
Ak chcete, aby sa vajíčko uvarilo podľa vašich predstáv, používajte len čerstvé vajcia. Ako jednoducho zistíte, či sú čerstvé? Návod nájdete TU. Misku, kde budete vajíčka variť, majte dostatočne veľku, aby sa nepodrvili a do vody pridajte kúsok soli alebo octu. Ako dlho varíme, závisí od toho, či chcete tekúte alebo tuhé žĺtko, čiže približne od piatich do 13 minút.
Hravé domáce sladkosti
Ak sa chcete trocha s deťmi zabaviť v kuchyni, pripravte si spolu domáce lízanky. Ako? Na papier na pečenie vedľa seba uložte niekoho farebných cukríkov, ktoré keď sa zlepia, vytvoria lízanku. Akonáhle sa teda roztopia, vyberieme ich z rúry, a do stredu vložíme paličku, ktorou ešte predtým môžeme prepojiť farby. Dajte však bacha, aby ste sa nepopálili!
Rodinná omeleta z pekáča
Ak vás opäť raz súri čas a potrebujete pripraviť raňajky či večeru pre viacerých, skúste omeletu v rúre.
„Varili“ ste už vajíčka v rúre?
Chutné vajíčka do polievky či ku raňajkám? Použite formu na muffiny, ktorú vymastíte maslom či olejom, do každej priehlbiny vylejete jedno vajíčko a posolíte, okoreníte. Pečieme v závislosti od toho, aké vajíčko chceme.
Lahodná chrumkavá cibuľa bez panvice
Opäť nám bude veľkým pomocníkom rúra. Cibuľu si nakrájajte na tenké prúžky, pokvapkajte olejom a dochuťtea dajte na chvíľu zapiecť. Hotovo!
Slanina v mrazničke
Zrejme máte aj vy v mrazničke slaninu. Je tak? Občas sa ju ale zdráhame vytiahnuť, lebo máme obavy, že sa stihne pokaziť. Skúste použiť jeden trik. Predtým, ako slaninu vložíte do mrazničky, ju nakrájajte na plátky, ktoré si zrolujete a dáte zamraziť až tak. Takto si kedykoľvek môžete vytiahnuť len toľko slaniny, koľko budete potrebovať. Navyše vás to nebude lákať si z nej ísť zavše zobnúť. Celkom fajn, nie?
Poznáte aj vy nejaké šikovné triky, na ktoré v kuchyni nedáte dopustiť?
zdroj: babskeveci.sk, adme.ru
Nahlásiť chybu v článku