Aby zelenina vyzerala a chutila čo najlepšie, veľkí pestovatelia používajú často chemické postreky. Mnoho z nich však samotným rastlinám viac škodí ako pomáha. Na internete je mnoho rád a tipov na domáce hnojivá, ktoré na rastlinky nášho pásma fungujú. Vybrali sme tie najlepšie tipy od našich babičiek. V hlavnej úlohe sóda bikarbóna.
Jedlá sóda patrí medzi veľmi ľahko dostupné suroviny. Môžete ju nájsť naozaj v každom obchode s potravinami. Jej využitie je veľmi všestranné a preto ju viete použiť v akejkoľvek situácii, či je to pečenie alebo práca v záhradke.
Hrozno
View this post on Instagram
Starostlivosť o toto ovocie je veľmi jednoduchá, avšak má to jeden háčik. Hrozno často napáda tzv. šedá hniloba. Práve v tejto situácii vám veľmi pomôže jedlá sóda. Počas toho, ako vám bude hrozno dozrievať, striekajte ho nasledovným roztokom: 75 g sódy rozpustite v 10 l vody. Roztok pomôže tomu, aby sa v hrozne zvýšil obsah cukru a rastlina sa uzdraví. Tento postrek tiež môžete používať na iné ovocné stromy.
Egreš a čierne ríbezle
Ak by ste napríklad tento postrek chceli použiť na egreš alebo ríbezle, je vhodnejší nasledovný postrek: 1 polievková lyžica sódy, 1 tabletka čierneho uhlia a 4,5 l vody.
Kapusta
View this post on Instagram
Kapustu často postihujú choroby ako je napríklad múčnatka. Stačí však, aby ste zmiešali jednu lyžičku sódy v troch litroch vody. Takto pripraveným roztokom môžete nakoniec rastlinu postriekať. Ak kapustu napadnú húsenice, stačí ak listy kapusty posypete sódovou a larvy okamžite umrú. Mesiac predtým, ako začnete zberať kapustu je dobré, aby ste ju postriekali aj hnojivom na báze amoniaku. Kapusta sa tak bude menej kaziť a dokonca bude úroda bohatšia.
Tip na prírodné hnojivo na uhorky:
BUDEME POTREBOVAŤ:
- kôrky zo staršieho chlebíku
- vodu
- vedro
POSTUP:
Do vedra vložíme kôrky. Malo by ich byť dosť, keďže je potrebné zaplniť aspoň polovicu vedra. Teraz ich zalejeme vodou. Vedro necháme týždeň tak. Nenechávame ho však vonku, pretože je v noci ešte trochu chladno a kvasenie pri neprebehlo tak, ako by malo. Vedro teda necháme niekde vnútri, najlepšie tam, kde je trochu teplejšie. Po týždni si výslednú zmes nariedime s vodou v pomere 1:3. Týmto prírodným hnojivom zalejeme zasadené uhorky. Toto hnojivo môžete používať až kým uhorky nebudete zberať. Želáme veľa šťastia a hlavne, nech rastú.
Univerzálne hnojivo na kvety
Budete potrebovať:
- 10 gramov droždia
- 1 polievková lyžica cukru
- 1 liter teplej vody
Postup:
V hrnci si zmiešame droždie s cukrom a ku kašičke prilejeme vodu. Celé to varíme približne 2 hodiny. Pripravenú zmes zriedime s vodou v pomere 1:5. Rastlinky zalievame týmto hnojivom 1-krát za desať dní. Počas teplejších dní 1-krát za mesiac. Rastliny však nezabudnite polievať aj klasicky, vodou, tak ako ste zvyknuté.
Veríme, že po týchto radách bude vaše zelenina v záhrade zdravšia a chutnejšia. Poznáte nejaké domáce rady? dajte nám o nich vedieť v komentároch.
Nahlásiť chybu v článku