Už roky sa ľudia dohadujú o tom či sa má, alebo nemá mäso umývať. Kým niektorí ľudia každý druh mäsa pred prípravou umývajú, iní si myslia, že to nie je správne. A majú pravdu.
Najnovšie informácie, na ktoré poukázal portál The Conversation, upozornili na to, že kuracie mäso by sme pred pečením či varením skutočne nemali umývať. Okrem toho, že je to zbytočné, môže to zvýšiť riziko šírenia ochorení. Umývanie kuracieho mäsa je prežitok z dôb minulých, kedy na mäse zostávalo perie alebo špinky.
Baktérie odstránite len varením
Hoci surové mäso skutočne obsahuje nebezpečné mikroorganizmy, umývaním ich neodstránite, pretože sú aj v ňom, nielen na povrchu. Okrem toho si ich čistením môžete rozniesť po celej kuchyni. Nebezpečné mikroorganizmy môžu takto dopadnúť na riad alebo aj potraviny, ktoré sú v jeho okolí. Pokiaľ dáte do drezu iné potraviny, prenesú sa aj tam a baktérie tam zostanú, kým ich tepelne neupravíte.
Umývanie je zbytočné
Ako by ste teda mali kura vyčistiť? Pokiaľ nechcete, aby na ňom boli nečistoty alebo čosi, čo sa vám nepáči, mali by ste to utrieť papierovou utierkou a následne ju vyhodiť. Keď vám mäso niekde spadne, miesto by ste mali dôkladne umyť. Baktérie, ktoré sa v mäse nachádzajú, môžete zničiť len varením.
Nahlásiť chybu v článku