Hovorí sa, že dokonalé jedlo tkvie v maličkostiach. Potvrdzujú to aj triky šéfkuchárov, s ktorými sa z času na čas podelia so svojimi fanúšikmi. Dnes vám predstavíme 15 top trikov, ktoré môžete využiť vo svojej kuchyni a doviesť tak jedlo k dokonalosti.
TOP 15
Ak chcete jedlo okoreniť čili papričkou, no zároveň to nechcete prehnať, odstráňte z nej semienka a potom ju opláchnite pod tečúcou studenou vodou. Silná pálivosť zmizne a ostane len jemne pikantná chuť, ktorá jedlo zdôrazní, no nezatieni.
Dokonale kocky z cibule docielite tak, že si cibuľu prekrojíte na polovicu, odstránite špičku, niekoľkokrát do cibule zarežte horizontálne a nakoniec niekoľkokrát pozdĺžne. Počet rezov závisí od veľkosti cibule a od toho, na aké veľké kocky chcete mať cibuľu nakrájanú.
Koláčiky ako z domácej pekárne docielite sladkým cestom. Pomer ingrediencií vás možno prekvapí, no celé tajomstvo je len a len o ňom. Potrebujete mať rovnakú hmotnosť múky aj cukru a takisto rovnakú hmotnosť vajec a oleja. Hotovo!
Tajomstvo dokonalého pečenia a cesta tkvie aj v takej drobnosti, ako sú čerstvé vajcia. Nejde ani tak o bielky, ale o žĺtky, ktoré by pri otváraní mali držať pokope a nie sa roztekať. Takéto žĺtky sú zodpovedné za tvar a pevnosť cesta.
Ak túžite po dokonalej a pritom jednoduchej chuti mäsa, marinujte ho pred pečením alebo inou tepelnou úpravou v pive, prípadne v pive s trochou sójovej omáčky. V takejto marináde môžete takisto nechať aj zeleninu na gril.
Zemiakové pyré nevyjde vždy tak, ako by sme si predstavovali. Ak používate dobrý mixér, a aj napriek tomu je pyré lepkavé, chyba môže byť v postupe. Predtým, ako začnete uvarené zemiaky mixovať s maslom a mliekom, by ste ich mali dať odpariť na horúcu panvicu, aby na nich neostala žiadna voda.
Ak mávate problém s ryžou, ktorá vám počas prípravy zhnedne alebo mierne zožltne, pridajte do nej kvapku octu a ostane snehobiela!
Ak milujete zemiakové placky, pripravujte ich vo forme na wafle. Tento trik vám ušetrí množstvo času a navyše budú placky krásne prepečené a zvrchu chrumkavé.
Pri pražení cibule alebo mrkvy dochrumkava s krásnou žltkastou kôrkou, pridajte počas procesu do oleja trochu cukru. Ak robíte len cibuľu, stačí štipka múky.
Cestoviny v omáčke budú vláčne vtedy, ak ich uvaríte do polotvrda a potom ich precedené a neopláchnuté ešte 1-2 minúty povaríte v omáčke. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte do nej trochu vody, v ktorej ste varili cestoviny. Bude mať lesk a bude akurátne riedka.
V reštauráciách sa neraz len so závisťou pozeráme na krásne lesklé a husté omáčky. Tajomstvo je v kúsku studeného masla, ktoré do omáčok pridávajú kuchári tesne predtým, ako ich naložia na tanier.
V niektorých reštauráciách používajú kuchári nezvyčajný trik na mäkké a šťavnaté mäso, a síce, namáčajú ho vo fyziologickom roztoku. V takomto roztoku by ste mäso ale nemali nechať namočené dlhšie ako osem hodín a kratšie ako polhodinu.
Vôňu a chuť jedla oživíte pridaním kyslosti – teda konkrétne niekoľkých kvapiek citrónovej šťavy alebo octu. Podobne to funguje aj so soľou a cukrom.
Ak vás trápia koláče, ktoré sú na druhý deň bez štipky čerstvosti v ceste, položte k nim do obalu alebo na pekáč kúsky jablka a zakryte. Alebo koláč zjedzte ešte v deň, kedy ho upečiete.
Stovky receptov na pokrmy z baklažánu sľubujú jediné – dokonalosť samu. To by mohla byť pravda, keby baklažány tak rýchlo nezhorkli. Na tento trik nepotrebujete baklažány zalievať horúcou vodou, stačí ich pred prípravou posoliť a nechať 5 minút stekať z vody. Potom ich opláchnite pod tečúcou studenou vodou.
Pozri aj: O tomto by mali okamžite vedieť všetky ženy! Tieto 4 veci sú pre vašu vagínu veľmi škodlivé
zdroj: babskeveci.sk (M), takprosto.cc
Nahlásiť chybu v článku